LL23: Nabihah Iqbal deelt de eerste groepsknuffel uit

Oogjes dicht en genieten van de bochten

Vet, de X-Ray is groter dit jaar. Dat is ook wel nodig voor Nabihah Iqbal, die met haar droompop de volle tent een knuffel geeft en op die manier zegt dat het wel goedkomt met die voorbarige kater. Kijk die fans vooraan genieten met hun oogjes dicht; hebben ze verloren van dag nul of worden ze gewoon totaal meegenomen in de muziek? Wie zal het zeggen. We zijn weer op Lowlands en Nabihah Iqbal is die lieverd van de vriendengroep die je een dikke smakkerd geeft, waardoor je weer lekker in de wedstrijd zit.

De Londense producer en dj komt hier met een heuse indie-formatie op de proppen, waarbij het moeilijk bijhouden is of we naar surfrock luisteren of in een shoegaze-situatie belanden. Slowdive en Beach House zijn er niets bij. We horen uitgesponnen intermezzo’s vol synthesizers en dreunende baslijnen die in de jaren tachtig niet hadden misstaan. Soms valt daardoor haar stem wel weg, zoals bij ‘This World Couldn’t See Us’. Jammer, want ze zingt net zo onbezorgd als dat ze op het podium staat. Het is bijna lui te noemen hoe ze woorden door de microfoon doorgeeft aan het publiek, zo comfortabel voelt ze zich tijdens het optreden. Waar ze in haar tweewekelijkse radioshow op NTS Radio nog wel eens put uit hoekige of snappy platen, is dat hier in de X-ray met band zo’n beetje het tegenovergestelde. Het had voor Nabihah niet uitgemaakt of ze op Lowlands zou staan of in een huiskamer met een vintage tapijt van de vlooienmarkt had staan spelen, deze meid speelt gitaar zonder erbij op of om te kijken.

Een uur wegsmelten in de inmiddels poppodiumachtige tent op muziek die je het beste liggend in het gras kunt luisteren, is voor sommigen net iets te veel van het goede. De aandacht verslapt wat na drie kwartier en Nabihah vertelt, zoals bij bijna elk nummer, een persoonlijk verhaaltje voor ze een nieuw nummer start. ‘Gentle Heart’ is een ode aan het leven in Londen, waar je je als twintiger nogal verdwaald kunt voelen. ‘Dat is vast hetzelfde in Amsterdam’, mijmert de zangeres. Dat klopt, en die Amsterdammers op zoek naar wat zingeving staan hier.

HET MOMENT
Een van de lang uitgesponnen solo’s in de nummers. De gitaren zijn hard en scheurend genoeg om je brein tijdelijk uit te schakelen en de melodielijnen zijn pakkend genoeg om je het gevoel te geven dat je nu even niet weg kunt lopen. 

Volg Lowlands het hele weekend via onze livestream en kijk op zaterdag- en zondagavond alle hoogtepunten in de Lowlands-uitzendingen op NPO 3

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12