LL17: Clark verkent nog altijd nieuwe plekken in zijn muzikale brein

Britse producer is even toegankelijk als onbegrijpelijk

Terwijl Nicolas Jaar spaarzaam met zijn beats de Bravo voorzichtig laat golven, verzuipt Clark de X-Ray in een hele heftige set. Waar Nicolas Jaar op het hoofd mikt, richt Clark al zijn pijlen op het lichaam.

Dat is wel eens anders geweest. De Britse producer zit niet voor niks bij Warp, het label waar elektronische muziek soms meer met hogere wiskunde te maken heeft dan met dance. Ook bij de albums van Clark was het soms meer rekenen dan luisteren. Op zijn laatste album Death Peak worden de arpeggio’s en kicks echter ingezet om de boel in beweging te zetten. Nog steeds met enorme bakken ruis, snijdende cirkelzagen, klassieke en akoestische samples en vervreemdende vocals, maar geheel op de dansvloer gericht.

Twee dansers zorgen voor een extra fysieke ervaring. Ze blijken net zo belangrijk als de muziek. Terwijl hijzelf aan zijn knoppen draait en af en toe aritmisch met zijn hand in de lucht wappert, eisen zij de aandacht op. In eerste instantie in een saaie outfit, met een lange pruik voor het gezicht. Ze blijven de hele set gemaskerd, de ene keer met gigantische sluiers, dan weer met bivakmutsen van panties. Ze dansen synchroom, voor knipperende LED balken. Soms met elkaar, soms gespiegeld aan beide kanten van het podium en soms als een onverklaarbaar ritueel met twee piramides. Dat de muziek fysieker is geworden, betekent niet dat een show opeens begrijpelijk is.

Ondertussen breekt Clark met bloedmooie herrie de X-Ray af. Een groot deel beukend en industrieel, maar op de sleutelmomenten emotioneel. Hij is al bijna twintig jaar bezig, maar Clark laat zien dat er nog altijd nieuwe plekken zijn te verkennen in zijn muzikale brein. En zo toegankelijk als vandaag heeft hij nog nooit geklonken.

HET MOMENT:
Nadat de ribbels in de finale bijna vuit de golfplaten van de X-Ray zijn geramd, galmt er opeens een kinderkoor en gaan alle lichten aan. En kijk, een kleine knipoog van Clark. Je zou bijna denken dat ie ook wat minder serieus is geworden.

Meer Lowlands? Check ons dossier voor heel veel verslagen en video's.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12