BKS19: Gouden ster voor Guided By Voices

De Nederlandse terugkeer van bloedfanatieke cultband GBV

‘GBV, GBV, GBV,’ scanderen de voorste rijen als de band van Robert Pollard voor het eerst sinds zo’n achttien jaar een Nederlands podium betreedt. Het zijn precies die mensen die een uur lang elk nummer meezingen met gestrekte arm in de lucht wijzen. De cultstatus van Guided By Voices die grotendeels in de jaren ’90 ontstond, is voor deze groep ongewijzigd gebleven. Het is geen terugkeer die qua populariteit op het hoofdveld past, maar qua gitaarsound wel. Guided By Voices treedt aan als stevige rockband.

De grijs geworden Pollard (61) zegt meteen dat er weinig tijd is dus ‘we gotta roll’. Geen woord van gelogen, want een iets te lange speech van de frontman kan zo een liedje kosten. Pollard schrijft al decennialang per dag meer liedjes dan dat hij het toilet bezoekt, vermoedelijk omdat hij ongetwijfeld ook op de plee doorschrijft. Daarnaast is de lengte van een Guided By Voices-nummer legendarisch. Waar sommige bandjes klaagden van de minuut bij De Wereld Draait Door, zou Pollard denken: jezus, wat lang.

Er wordt een heerlijk arsenaal aan liedjes doorheen gejaagd, met de jaren negentig als zwaartepunt. In dit decennium schreef Pollard zijn klassieke albums als Bee Thousand en Alien Lanes en maakte hij ook een overstap van lo-fi naar zowaar wat geproduceerde rock op het prachtige Do The Collapse. Uit de duizend mogelijkheden kiest Pollard voor het meest geliefde werk als ‘Gold Star For Robot Boy’, ‘I Am A Scientist’ en ‘Tractor Rape Chain’. Gespeeld met een rockband die een oerkracht bezit om sommige ooit zo kleine liedjes levensgroot naar het veld te brengen.

HET MOMENT
Opvallend hoeveel cultklassiekertjes achterwege bleven als ‘Echos Myron’ en de Do The Collapse-uitschieters ‘Teenage FBI’ en ‘Hold On Hope’. Aan Pollard lag het niet: de aankondigingen waren kort, de slokjes bier en whiskey bescheiden. Begrijpelijk dat hij ook wat nieuwer werk wil spelen, al liggen de uitschieters in dat ene decennium . Ook de nummers die wat langer mogen duren als het stevige ‘I Am A Tree’. Guided By Voices had vandaag geen betere reclame voor Guided By Voices kunnen maken.

Voor meer Best Kept Secret 2019 check je ons uitgebreide dossier en kijk je hier BKS19-video's

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12