3voor12 Gelderland

4df19: Josh Ritter betovert met eenvoud in de Stevenskerk

Krachtige nummers blijven ook zonder band probleemloos overeind

Het is na afloop de vraag wie het meest onder indruk is: het publiek of de Amerikaanse singer-songwriter Josh Ritter. Laten we het op een gelijkspel houden. Ontroerend en ontwapenend namelijk hoe Ritter haast verlegen een volle Stevenskerk om de paar nummers liefdevol bedankt dat hij hier mag spelen. En ademloos hoe de bezoekers naar deze 42-jarige veteraan in de alt-country en folk luisteren. Want betoverend is het deze donderdagavond.

Ritters nummers – vandaag slechts begeleid door hemzelf op gitaar en Zachariah Hickman op contrabas -  boeten niets aan kracht in vergeleken met de versies op zijn albums. Sterker nog: ze komen juist nóg harder binnen door de minimale muzikale ondersteuning en de ingetogen zang. Een deel van de setlist vanavond komt van zijn nieuwe plaat Fever Breaks met verstilde uitvoeringen van onder meer 'Old Black Magic' en 'On The Water', maar ook oudere nummers staan op de setlist.

De singer-songwriter is in zijn teksten beïnvloed door onder meer Cohen, Springsteen en Dylan en schildert pareltjes van het alledaagse leven met bedrieglijk eenvoudige lyrics. Bedrieglijk eenvoudig ja, want wie zijn oren spitst hoort namelijk een duidelijk statement in de nummers van Josh Ritter. In ‘All Some Kind of Dream’ bijvoorbeeld van zijn nieuwe album zingt hij ‘I saw my country in the hungry eyes / Of a million refugees / Between the rocks and the rising tide / As they were tossed across the sea’. Een scherpere allegorie van de vluchtingencrisis en de mogelijke afschaffing in Amerika van DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals: de kinderen worden in de volksmond ‘Dreamers genoemd’) kan bijna niet.

Tekst, muziek, sfeer, akoestiek: het plaatje klopt vanavond.

HET MOMENT
Bassist Hickman bespeelt op een aantal nummers zijn contrabas als een cello en zingt de tweede stem. Sinister en weemoedig klinken de uitvoeringen daardoor. Simon & Garfunkel met een duister randje.

3voor12 Gelderland doet dit jaar weer uitgebreid verslag van de Vierdaagsefeesten. Volg het dossier voor de laatste tips, recensies, foto's en andere relevante artikelen.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12