PP22: Dead Poet Society gaat voorop in de roze punkrock parade

Amerikaanse band en Pinkpop verrassen elkaar

Dit weekend rijgt Pinkpop de ene na de andere spierballen-punkrockband aan elkaar. Van Ten Times A Million naar Deftones naar Sea Girls naar Mother Mother naar Dead Poet Society, Om er een paar te noemen. Die laatste is by far de meest onbekende van de roze punkrock parade en dat weten ze. Met ogen vol ongeloof turen ze naar het volle veld van Stage 4 aan hun voeten. ‘We are used to play very small bars!’ zegt de verbaasde zanger en gitarist Jack Underkofler tegen ongeveer vijftig keer zijn normale aantal kijkers.

Hoe onwennig het grote publiek voor de band ook is, ze maken het helemaal waar. Hun op het eerste gehoor dertien-in-een-dozijn punkrockliedjes blijken live veel gelaagder en catchier dan verwacht. Het refrein van .intoodeep. is zo catchy dat zelfs ‘Blijven Slapen’ van Maan en Snelle op de South Stage dat niet uit je hoofd helpt. Dead Poet Society durft ondertussen ook grote knipogen te maken naar Muse en Royal Blood en dat gaat er zo op het begin van de dag goed in. In de parade van punkrock die dit weekend door Landgraaf trekt neemt de band gewaagd de koppositie in. 

Dat Dead Poet Society is gevormd op het prestigieuze Berklee College of Music in Boston is goed te horen én te zien. De roadworn gitaren zijn precies scratchy genoeg en de moves van vooral de drummer en bassist zijn soms op het randje van kitsch. Maar wat geeft het, als je met zoveel overtuiging en verbazing liedjes speelt waarop de grote voorbeelden van dit weekend soms alleen maar jaloers kunnen zijn. De Pinkpop-bezoeker die op tijd zijn of haar tent uit was zal het vast beamen: de volgende keer spelen ze voor tien keer zoveel man. Minstens.

HET MOMENT
Het komt niet vaak overdag op festivals voor, maar deze middag gebeurt het: Dead Poet Society is zo verslavend dat het publiek smeekt om een toegift. En het past nét. Dus pakken ze nog een keer hun gitaren op en laten ze iedereen hun oude single ‘Touch’ uit volle borst meezingen. De band glundert van trots en het publiek glundert mee.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12