3voor12 Leiden

9 nieuwe acts voor tegendraads PSAS

Russische sensatie Shortparis op jubileumeditie

Het Leidse festival Peel Slowly and See heeft maar liefst negen nieuwe acts toegevoegd aan haar jubileumeditie, die op zaterdag 22 februari plaatsvindt op drie podia in de Marktsteeg. De Russische band Shortparis, recentelijk door 3voor12 uitgeroepen tot hoogtepunt van de afgelopen editie van Le Guess Who, komt naar Leiden. Daarnaast ook het Britse collectief Cykada, ontsproten uit de bruisende Londonse jazz-scene, dat begin dit jaar doorbrak met het gelijknamige debuut.

De vijfkoppige band Shortparis, opgericht in het Siberische Novokuznetsk en nu opererend vanuit Sint Petersburg, verovert Europa met haar explosieve en urgente live-optredens. Afgelopen maand verscheen het nieuwe album 'Thus The Steel Was Tempered', vooruitgesneld door single 'Strashno' ['angstaanjagend'). De bijbehorende video is ondertussen miljoenen keren bekeken en de band verkoopt in eigen land steeds grotere zalen uit. Tijdens Peel Slowly and See speelt Shortparis in de grote zaal van de Nobel.

Het jazz-collectief Cykada, ontstaan in de bruisende Londense scene, smelt invloeden uit West-Afrikaanse, Turkse en Oost-Europese muziek samen met soulvolle jazz tot een energieke mix. Hun gelijknamige debuut verscheen in maart en leverde jubelrecensies op van onder andere de toonaangevende BBC-dj Mary Anne Hobbs.

Ook "onze" Melle zal op het festival aantreden met zijn band. Verwacht rustige, meeslepende liedjes op piano en energieke, dansbare nummers met gitaar en drums. Inluisteren kan met de nieuwe singles 'Y' en 'On to the moon' (verschijnt morgen)! 

Lena Hessels groeide op in het muzikale universum van de Witte Villa in de Wormer, als dochter van The Ex-gitarist Terrie Hessels. Op haar achttiende besloot ze een album op te nemen, wat leidde tot het intrigerende debuut 'Billow', Na een recente serie geruchtmakende optredens, komt ze nu ook naar Leiden.

Liefhebbers van expermentele electronica kunnen hun hart ophalen bij de optredens van de Britse Kayla Painter en lokale held Spoelstra. De Leidse zangeres Oukje den Hollander debuteerde dit jaar met het album 'Idyllen', waarop twaalf nietsontziende teksten van dichter Ilja Leonard Pfeijffer op muziek zijn gezet.

Tenslotte komen de Rotterdamse bands Neighbours Burning Neighbours en Cantos Deus naar het festival. Van eerstgenoemde verschijnt deze week een debuutsingle, na twee veelbesproken live-sessies. Cantos Deus is een experimentele/gospel all-star band rond het fenomeen Jacco Weener.

Begin november werden de eerste vier acts al aangekondigd: de Vlaamse bands Isbells en Ottla, de Afghaans/Londense groep Kefaya & Elaha Soroor en het veelkoppige Amsterdamse collectief Personal Trainer.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12