steun 3voor12

Damien Jurado landt terug op aarde met zijn nieuwe album

Jurado in z'n puurste vorm op dertiende plaat And The Horizon Just Laughed

I arrived at two, from a thought I had,’ zingt Damien Jurado ons toe in de eerste zin van 'Allocate', track nummer een van zijn dertiende album. Die ‘thought’ was Maraqopa, het fictieve land waar hij ons de afgelopen zes jaar hij ons mee naar op reis nam. Hier wijdde hij een albumtrilogie aan. Het verhaal werd Jurado’s leven toen de echte wereld te zwaar voor hem was. Spirituele reizen naar buitenlandse oorden in de vorm van dromerige teksten. Maar met And The Horizon Just Laughed is hij terug in onze wereld, geland in de realiteit.

Gelukkig slaat de realiteit zijn magie niet dood. Ook And The Horizon Just Laughed benaderde hem in een droom, waarna hij wegglipte uit de bewoonde wereld en zonder het iemand te vertellen deze plaat ging opnemen. In z’n uppie. Voor het eerst nam hij ook plaats in de producersstoel en hij liet zijn eigen creativiteit hem aan de hand meenemen. De psychedelische, alles ontstijgende sound van de Maraqopa-trilogie heeft hij afgestroopt, om alleen maar zijn puurste en kwetsbaarste Jurado te tonen.

The Horizon Just Laughed voelt loom, zoals dat gevoel dat je na een lange vakantie hebt. Je voelt je eigenlijk oncomfortabel voelt in je eigen leven, het duurt even voor je je vertrouwde sleur hebt teruggevonden. Je ritme ben je compleet verloren en met een hoofd vol watten ga je de realiteit weer aan. Deze ommezwaai maakt Jurado’s dertiende album extreem persoonlijk. Hij staat ineens weer met beide benen op de grond. Na een gigantische reis door Maraqopa heeft hij een thuis gevonden, in de wereld waar hij zich altijd al bevond. Het is een aards album met een constante, positieve insteek. Alsof hij wil zeggen dat hoe lelijk de wereld ook mag worden, er altijd nog schoonheid is. Altijd een glimlach aan de horizon.

Om dit album te luisteren moet je het op de ouderwetse manier aanpakken: een CD of LP aanschaffen. The Horizon Just Laughed verschijnt namelijk pas over twee maanden op de streamingdiensten.

Meer #nieuwemuziek

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Landelijk