PP19: Golden Earring legt de lat hoog voor de jonkies

Krasse knarren na vijftig jaar ook op jubileumeditie

Hoe groot zou statistisch de kans zijn dat je op de eerste Pinkpop ooit speelt en vijftig jaar later ook op de jubileumeditie? En dat dan in dezelfde samenstelling? Nou, The Golden Earring uit Den Haag flikt ’t gewoon.

Wie dacht dat de zeventigers even tussen het middagdutje en de Vijf Uur Show in wreed achter de geraniums vandaan gerukt zijn, komt bedrogen uit. OK, vijftig jaar geleden leenden ze nog aan de organisatie hun geluidsaparatuur uit, en vandaag heeft de wind vrij spel op het achterveld op de daar neergezette My First Geluidsinstallatie. En de hoge uithalen laat frontman Barry Hay vandaag wijselijk over aan gitarist George Kooymans. En de stemmige bassolo van Rinus Gerritsen werkt beter in het theater dan overdag buiten.

Maar het leren jekkie gaat aan, en de rockposes zijn ze nog niet verleerd in 'When The Lady Smiles', oldie 'Another 45 Miles To Go' jekkert erachteraan, ze dromen nog steeds over 'Long Blond Animals'. Ze heten je welkom tot de extended versie van 'Twilight Zone', en laten je meewiegen op 'Going To The Run' om je daarna te verrassen met het akoestische 'Johnny Make Believe'. De telefoontjes gaan de lucht in om te filmen bij de bonusversie van 'Radar Love'. En dan heb ik het niet alleen over de pittige kapsels en de bierbuiken in het publiek. 

Dan lopen ze tien minuten voor einde demonstratief naar achteren. Ze zouden toch niet moe zijn? Nee, er volgt nog een eigenwijze toegift met Bertus Borgers op sax: het bijna symfonische 'She Flies On Strange Wings' en de vergeten Top 5 hit uit 1971 'Holy Holy Life'. Want fuck it, we kunnen het maken, want wij zijn The Golden Earring.

HET MOMENT
Drumsolo’s zijn eigenlijk min één. Maar niet tijdens 'Radar Love' met Cesar Zuiderwijk, die niet één maar twee momentjes pakt. Het tweede deel van de solo is een jam op twee staande Pearl trommels. Of hoe je een spannend moment na al die jaren nog steeds kunt doorontwikkelen. 

Kijk hier de set van Golden Earring terug. Voor meer Pinkpop 2019 check je ons uitgebreide dossier

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12