ADE17: Underworld eist zijn plek in het museum op

Met de show van de Engelse pioniers onder het Rijksmuseum is een traditie geboren

Net als vorig jaar presenteert Audio Obscura samen met het Rijksmuseum een show in de fietstunnel onder het museum. Vorig jaar was het een dj, Maceo Plex, dit jaar een legendarische band: Underworld. Een traditie is geboren.

Het begin van het nieuwe Underworld-concept, noemde Karl Hyde deze show eerder. Dat betekent niet zozeer een heruitgevonden band –geen akoestische of orkestrale bewerkingen goddank -, maar dat Rick Smith samen met dj Tom Ravenscroft het voorprogramma verzorgt. Het idee is vervolgens dat die opwarmset naadloos overloopt in de Underworldshow. Dat gebeurt vandaag nog niet helemaal, maar ach, zo gaat dat bij eerste keren.

En zo zijn er vanavond wel meer wat onhandige dingen. Het duurt een poos tot de kick niet meer klinkt als een natte spons die tegen de badkamermuur gegooid wordt en de teksten van Hyde niet meer verzuipen in de galm. Het duurt ook even voordat de 2000 man zich echt mee laten trekken. Het grote vuur bij de band lijkt zelfs ook even weg. Het lijkt te stranden in zo’n avond die op het moment leuk is, maar waar je zelden aan terug zal denken.

En toch doen al die punten er eigenlijk allemaal niet meer toe, op de momenten dat ze een van hun vele klassiekers spelen. Als Smith, met zijn bril op het puntje van zijn neus, bijvoorbeeld grijnzend ‘Rez’ loslaat op de tunnel. Emo-trance, met die drums die alsmaar meer op lijken te komen, en dan ook nog een zee aan 90s lasers die net boven de hoofden van het publiek schijnen. Dan is alle kritiek meteen vergeten. En dan moeten ‘Cowgirl’ en ‘Born Slippy’ nog komen.

Bij die twee gedoodverfde afsluiters, komt een interessant beeld naar voren. Net als Kraftwerk, claimt Underworld met een show in een museum een plek in de cultuurcanon. Volkomen terecht, gezien de impact die ze hebben gehad. Maar waar Kraftwerk statisch in toonzalen van grote musea speelde, is het bij Underworld een gratis rave in de tunnel. En dat is eigenlijk precies de goede plek.

Meer ADE? Lees alle verslagen en interviews in het ADE-dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12