ESNS20: Megacoole Gaidaa is meer dan de vibe

Soulzangeres met Soedanese roots is sympathieke ster in spe

De meeste nieuwe acts die op Noorderslag staan hebben hun spot verdiend door (minstens) een jaar lang overal in Nederland te spelen. Tijdens de Popronde bijvoorbeeld, of als voorprogramma van gevestigde acts. Zo niet Gaidaa, een van de grote onbekenden vanavond. De zangeres was voor haar show op Noorderslag slechts een paar keer in Nederland te zien, maar wist met haar eerste solosingle al wel een paar honderdduizend streams en een sessie op het invloedrijke platform COLORS in de wacht te slepen. Geen wonder dat haar muziek daar zo in de smaak valt trouwens: Gaidaa’s gepolijste mix van soul, R&B en jazz past mooi in het straatje van trendsetters als Kali Uchis, Mahalia en Jorja Smith. En van RIMON, die vorig jaar hoge ogen gooide in de Oosterpoort.

Maar zo veel podiumervaring heeft Gaidaa dus nog niet. En dan speelt ze vandaag ook nog voor het eerst met een volledige liveband. Gaat dat wel goed?
Gaat prima. De piepjonge zangeres voelt zich zichtbaar als een vis in het water op het podium. Ze is een innemende verschijning, maar komt ook sympathiek over. Hartstikke schattig, hoe ze steeds bijna in de lach schiet als haar vrienden op de voorste rij helemaal los gaan. En die band, die bestaat gewoon uit een stel voortreffelijke muzikanten die de kneepjes van moderne jazz volledig beheersen. Die drummer speelt precies de goede fills, maar speelt vooral ook superstrak. De bassist heeft de nonchalante timing die zijn fraaie licks makkelijk laat lijken en de gitarist kleurt de boel behendig in. Het ene moment klinkt de groep lekker neuzelig, het volgende weer dansbaar. Een vibe, noem je zoiets toch?

Dat ze een feelgoodsound heeft geloven we best. Maar: inhoud boven vorm. Heeft Gaidaa ook de liedjes?
Daar valt nog wat winst te behalen, maar de potentie is absoluut aanwezig. Die debuutsingle, ‘Morning Blue’, is fraai: een downtempo ode aan Soedan, waarin Gaidaa soepel van Engels naar Arabisch schakelt. Ook goed: ‘I Like Trouble’, over Gaidaa’s strijd tegen the big boys en de mensen die regels maken. En die cover van Ne-Yo’s ‘So Sick’, die is veel cooler dan het origineel. Op die momenten geeft Gaidaa the big boys inderdaad het nakijken: ze neemt het heft in eigen handen en forceert een doorbraak buiten het gebruikelijke livecircuit om. Gaidaa kiest haar eigen weg en geeft kleur aan een niche die in de Nederlandse muziekwereld nog best wel bleek zag.

Meer over Eurosonic Noorderslag in ons dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12