DTRH18: Ongezellig Suuns is gewoon weer hartstikke goed

Le Guess Who-favorieten pakken ook Fuzzy Lop in met buitenaardse kilheid

Zou die Ben Shemie een graag geziene gast op feestjes zijn? Hij oogt als iemand die voor de gezelligheid Radioheads Kid A opzet, terwijl je zelf maar naar de keuken moet lopen voor de kaasblokjes. De helft van de show staat hij gebogen over zijn gitaar, meters van de podiumrand, en wanneer hij zingt klinkt het alsof hij je vanaf een andere planeet even komt vertellen hoe kut jouw leven is. Of die Joe Yarmusch naast hem dan, van wie je het hele optreden niet meer ziet dan een enorme bos haar voor zijn gezicht. Suuns is zonder twijfel de ongezelligste band van Down The Rabbit Hole.

Gechargeerd natuurlijk. Daar ligt juist deels de kracht van het Canadese viertal, dat met zijn experimentele mix van electronica en post- en krautrock uitgroeide tot een live-favoriet in het Nederlanse clubcircuit. Vooral op Le Guess Who? zijn ze populair: ze stonden op vier edities, en mochten het programma van 2016 mede-cureren. Logisch voor een band die genoemde stijlen bijeen weet te brengen, en tegelijkertijd toegankelijk genoeg is voor een eerste kennismaking.

Want dat doet Suuns juist zo knap: de brug bouwen tussen al die stijlen, naar een supertoegankelijke én superkille show tegelijk. Gedurende de eerste twintig minuten wordt de Fuzzy Lop meegezogen door de spacende bas-synths, de vervormde gitaar- en baslijnen en Shemie's ijzig kille zang. En dan dat drumwerk van Liam O'Neill, die elk nummer harder lijkt te meppen. Na tweeëntwintig minuten mag er voor het eerst geapplaudisseerd worden, en dan knalt Suuns er zo'n maf nummer als '2020' tegenaan, gedragen door een op gitaar gespeeld sirene-loopje. 

HET MOMENT:
Bij het stampende 'Arena' besef je het opeens. Suuns is zo'n act die je moeiteloos op Le Guess Who? kunt programmeren, maar die net zo goed 's nachts de Bravo op Lowlands af kan breken. Of de kleinste tent van Down The Rabbit Hole om vijf uur 's middags. Het begint traditie te worden in Nederland: Suuns is ook vandaag gewoon weer hartstikke goed.

Meer #dtrh18 in ons dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12