ESNS23: Pitou zet tranen om in pure schoonheid

Zangeres staat als herboren op het podium

Vijf jaar geleden stond Pitou al eens op Noorderslag, toen ze het aangeschoten publiek tot totale stilte maande met haar wonderschone fluisterfolk. Haar bezetting is sindsdien flink gegroeid: naast een drummer en toetsenist staan nu ook bassist Jasja Offermans (Indian Askin) en een saxofonist op het podium, die een schitterende nieuwe dimensie aan haar liedjes toevoegt. Nu verweeft die hun schitterende spel met Pitou's klassieke zanglijnen, dan weer blaast hen zachte wolkjes door een akoestisch liefdesliedje of komt hen een stuk jazzier uit de hoek. 

Ze speelt zulke geëmotioneerde, serieuze liedjes dat je bijna zou denken dat het serieus moet worden gebracht. Niet dus. Slechts één keer pakt Pitou haar gitaar erbij voor een nieuw liefdesliedje. 'Nu komt er een klein gitaarliedje, want ik blijf per slot van rekening een singer-songwriter', zegt ze sarcastisch. 'Hashtag folkie.' Vroeger was ze vastgekleefd aan haar gitaar, nu ze haar handen meestal vrij heeft, is het podium echt van haar. Het klinkt allemaal een tikkeltje feller en ziet er ook wat theatraler uit: ze ziet er met haar witte pofmouwen uit als een acteur in een moderne Shakespeare-vertolking, en zet haar soms felle uithalen aan met vertrokken gezicht en korte rukjes van haar armen.

Pitou maakt wonderschone liedjes zonder onschuld, waar gigantische emoties uit spreken. 'Here I am, dying slowly,' zingt ze in 'Devote', een liedje over verlies en het verstrijken van de tijd. 'I push myself into light, I need it more than ever,' klinkt het even later in 'Dancer', waarna de saxofoon in het outro het kippenvel over je armen jaagt. In maart verschijnt haar debuutalbum Big Tear. Die tranen zet ze om in pure schoonheid.

Het oordeel: Het was een waanzinnig mooie, bijzondere show. Van Into The Great Wide Open tot Le Guess Who? en zelfs de zondagmorgen van Best Kept Secret, ieder festival zou dit moeten willen hebben.

Het liedje: 'Dancer'
Kijk zelf hoe mooi het is in de ESNS23-livesessie

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12