3voor12 Noord-Holland

Akwasi brengt positive vibes op je computerscherm

De één drinkt een biertje in haar tuin terwijl de ander een boek leest met rapper Akwasi op hun scherm vanuit het Volkshotel.

Nielson, Miss Montreal en Rob Dekay zijn al aan de beurt geweest en nu is het aan de Amsterdamse Akwasi Owusu Ansah, of gewoon Akwasi, zijn stem te laten horen tijdens de Grolsch #helpdehoreca Live Sessies. Woensdag om stipt half negen kon je, wel graag met camera aan, deelnemen aan de Zoomsessie.  

Het is interessant, een optreden doen via Zoom. Het publiek voor je bestaat uit een computerscherm met vakjes, als een schaakbord op je scherm. Iedereen zal onderhand bekend zijn met Zoom dus je kan je vast voorstellen hoe klein die vakjes zijn. ‘Jullie lijken wel mini-mensjes, alsof ik een gigantische god ben’, zegt Akwasi. 

Met gepaste humor pakt Akwasi zijn livestream concert aan. Iets waar wij op hopen in onze flexibele creatieve sector, natuurlijk. Via soundeffects bootst hij een klappend publiek na en pogingen tot crowd participation, soms met wat vertraging door struggelende internetconnecties, slaan aan. Het kan, jongens! Als gevolg daarvan laten de mensdragende vakjes op het scherm zwaaiende armen zien. Andere vakjes tonen zoal een paar mensen in een wat hogere-dan-gemiddelde leeftijd die de juiste camera angle nog niet gevonden hebben en een paniekerige huisvader die het ene kind aan zijn been heeft hangen, terwijl de ander al springend op de bank een-soort-van meedanst op de muziek van Akwasi.

Je zou verdwalen in de 50+ schermpjes die jouw computer je toont als Akwasi niet zo goed was in de aandacht erbij houden. Hij heeft charisma die door je computerscherm heen straalt als de zon en zijn positieve ‘Ghanees-Amsterdamse vibes’ zijn zeer welkom. In 'speaker mode’ komt hij beter tot zijn recht en hij pakt zijn kans om nummers van zijn nieuwe album Sankofa te spelen. De vakjes op je scherm tonen steeds meer dansende mensen en we laten even los. 

Akwasi heeft eind maart zijn nieuwe album Sankofa uitgebracht. Ontzettend lastige timing natuurlijk: je release tour kan niet doorgaan en talkshows hebben wel wat beters te bespreken. Aan de andere kant, een positief album als deze kan nu zeker verlichting brengen. Boodschappen als ‘heb geduld’, ‘terug naar je roots’ en ‘er mogen zijn is een blessing’ geven je genoeg denkvoer (menig mens heeft nu tijd zat voor zelfreflectie) en de beats waaronder messages als deze je gebracht worden zijn easy-going en dansbaar. 

Natuurlijk verlangen we allemaal naar die ‘echte’ live sensatie. Gelukkig: des te langer dit duurt, des te meer het gevoel van ongemak vervaagd en de behoefte je lichaam los te laten en lekker te swingen vergroot. Laat Akwasi nou net die gunfactor, soort muziek en ‘stage presence’ hebben dat je durft daar je eerste stappen in te zetten. Lekker hoor.

Quirina Geijsen

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12