PP19: Aanstekelijker dan J Balvin krijg je het niet

Colombiaanse superster pakt Landgraaf in

Een van de meest beluisterde popsterren van het moment. En dat met reggaetón, niet bepaald een veel geboekt genre op festivals hier. Als dat maar goed gaat op Pinkpop, waar gitaren nog altijd een belangrijk onderdeel voor een succesvol optreden vormen.

Zelfs als je nog nooit van de Colombiaanse zanger J Balvin gehoord hebt, kun je er donder op zeggen dat je zijn muziek wel gehoord hebt. Zo’n track als ‘Reggaeton’ is zonder dat je het door hebt overal. Supermarkten, skihutten, kledingwinkels, maar óók uit het raam van langzaam rijdende auto’s en op hippe feestjes. Het is duidelijk: waar het grootste deel van het Pinkpop programma leunt op acts die minstens tien jaar geleden hun beste albums gemaakt hebben, is J Balvin vooral een artiest van nu. Het zijn opvallend veel kids en Colombiaanse fans die hyped up vooraan staan, maar zodra Krezip echt klaar is stroomt het al snel helemaal vol.

Het recept voor een J Balvin nummer lijkt niet eens zo heel moeilijk. Een ietwat nerveuze drum, met veel accent na de tel, een jengelend keyboardloopje dat het hele nummer door gaat, weinig virtuoze praatzang met net wat autotune. En de teksten? Zelf heeft hij liever dat mensen de vibe voelen dan dat ze het verstaan. Het laatste album heet niet voor nietsVibras. En toch blijft het makkelijk een uur lang feest. Dankzij de charmante Balvin die veel beter zingt dan je zou denken, maar ook de visuals. Een kunstcollectief uit L.A. ontwierp de kleurrijke 3D-animaties vol lachende wolkjes en ballonbeesten. Om het nog wat hysterischer te maken: gedurende de show komen acht dansers ook steeds weer het podium op in outfits die gebaseerd zijn op die beelden. Enorme dansende paddenstoelen, een leger van sexy dansende wolken, en tot slot opblaasdieren en een reuzekoekjesmonster. Compleet belachelijk, maar het plezier spat er van af. Uiteindelijk staat iedereen te dansen, helemaal als er op het eind nog flink wordt opgeschakeld richting hardstyle. Kleine kans dat er een nog aanstekelijkere show langskomt deze editie.

HET MOMENT
Balvin werkt veel samen met andere artiesten. Natuurlijk komen die tracks voorbij, en natuurlijk zijn die artiesten er niet bij. Dat heeft hij slim opgelost. Zo verschijnt er een super simpele animatie van Rosalia op alle schermen, met een mond als een buikspreekpop. Voor ‘I Like It’ heeft hij natuurlijk iets meer bedacht. Een van de dansers komt het podium op met een enorm Cardi B masker op, een ander met een enorm hoofd van Bad Bunny. Zo cartoonesk dat je niet anders kan dan er in mee gaan.

Voor meer Pinkpop 2019 check je ons uitgebreide dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12