BKS22: Froukje heeft goud in handen

Kleine zorgen met een gulle lach

Wat is jouw favoriete Froukje-zin? De mijne: ‘Ik ben in de meterkast. Ik wilde weten of het past en het past’. Een klein, grappig beeld. Er zit een soort tragiek in, maar ook weer niet te veel. Daar is Froukje goed in: het schetsen van dagelijkse zorgen en twijfels. Niet per se zware depressies, maar gewoon dingen die ons allemaal wel eens door het hoofd schieten. Waarom belt hij niet terug? Wie is toch die lelijkerd in de spiegel? 

Froukje heeft nog altijd geen debuutalbum uit, maar ze speelt hier moeiteloos een uur vol met pakkende synthpop liedjes, het verzameld werk van haar twee EP's. In haar hard rockende intro knipoogt ze alvast vooruit naar de hit die ze tot het einde zal bewaren, om vervolgens in te zetten met haar doorbraaksingle ‘Groter Dan Ik’, een liedje over klimaatangst en andere Journaal-zorgen. De tijd van onbezonnen jeugd, die komt niet meer terug, zingt ze even later, om ons er vrolijk lachend op te laten dansen. Het zijn gedachten die passen bij de kanteling van jeugd naar volwassenheid, maar de 35-jarigen hier in de tent zijn dat moment niet vergeten. 

Na een vlammend begin maakt Froukje haar liedjes steeds kleiner en kleiner, tot ze helemaal in haar eentje het liefdesliedje ‘Een Teken’ staat te spelen, en aansluitend ‘Licht en Donker’. Zo subtiel komt ze ook goed over in de grote tent. Misschien wel juist omdat haar band tot dan soms wat bombastisch uit de hoek kwam, met name gitaar en drums. Dat geldt al helemaal in de lompe nieuwe rocktune ‘Is Dit Echt’, die echt een beetje te veel van het goede is. Ze is simpelweg op haar best als ze volledig op de elektronische tour gaat, à la Moderat.

Gelukkig heeft Froukje nog vier topsongs in petto voor het slot van haar set. Vier songs waarin juist haar kenmerkende lichtvoetigheid de overhand heeft. Waarin haar originele gevoel voor melodie alle ruimte krijgt. Waarin ze loepzuiver zingt en speels rapt. Waarin ze zich met een dromerige blik weer volop camerageniek toont op de grote schermen. Best Kept Secret heeft een collectieve crush.

Kijk alle concertopnames via YouTube

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12