Cabosound: De Kaapverdiaanse invloed op Nederlandse hiphop

Van de havens van Rotterdam naar de hits van Broederliefde

In onze nieuwste videoserie zoeken we naar de stempel die rappers vanuit hun thuisland op de muziek hier drukken. Dit is aflevering 2: Kaapverdië.

Dé Nederlandse hiphopact die het muzikale landschap de afgelopen jaren kleurde is het Rotterdamse Broederliefde. En als er één land is dat terug te horen is in hun muziek, dan is dat wel Kaapverdië. De kleine eilandengroep aan de kust van West-Afrika werd tijdens de slavenhandel gebruikt als tussenstop en handelspost richting Amerika. Hierdoor ontstond een enorm gemixte cultuur waarin een dozijn aan eigen muzieksoorten onstond. Van Funana tot Morna tot Coladeira. En al die verschillende genres, die zijn allemaal terug de horen in de Nederlandse hiphop van nu.

Wij spraken Jerr en Emms van Broederliefde en rapper Bollebof over de invloeden die zij met hun ouders meenamen vanuit Kaapverdië naar Rotterdam. Want als er één plek op de wereld is waar de Kaapverdianen hun stempel hebben gedrukt op de cultuur, dan is het wel het Rotterdamse Spangen. De wijk waar een Kaapverdiaans feestje nooit ver weg is. 

Kijk ook aflevering 1, over de Somalische invloed op de Nederlandse hiphop.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12