LL23: De Jeugd van Tegenwoordig heeft de toekomst

Leerstage, werkstage, Alpha-stage

De zon gaat onder en de Jeugd komt op. Het is volledig bekend terrein. Dit zijn de geoefende boys. Leerstage, werkstage, Alpha-stage. Voor de zevende keer op Lowlands, voor de zesde keer op dit grootste podium. Maar nog steeds staat er wat op het spel. De Jeugd heeft uitgerekend dit weekend een album op 1 staan, voor het eerst: het nieuwe Moderne Manieren. Faberyayo wijdde er een emotionele Insta-post aan. Hij benoemt de drie keren dat hij het einde van de Jeugd bevroedde, maar ze gingen altijd door en nu dit. Kan het nog beter?

Nederland wil de Jeugd nog horen en Nederland wil de Jeugd nog zien. Vooraf waren ze nog best zenuwachtig, bekent Vjèze Fur. Zouden er nog wel genoeg mensen opaf komen? Nou, de mensen kwamen. Wat Goldband in 2022 had, heeft de Jeugd nu: een volle, hongerige weide, toegestroomd uit alle kanten van het Lowlands-terrein. Ze horen het nieuwe, met gierende elektrische gitaar geladen ‘Broeder Ja’ als eerst en dan opent de hitzone al. ‘Tante Lien’, ‘Gekke Boys’. Hiphop met de intensiteit van een rockshow. Iedere rapper wil een Bas Bron achter zich hebben.

Van die nieuwe plaat worden nog twee tracks uitverkoren. De kermiswagen ‘Dat Mag Niet’ wordt de set ingeschoven en ‘Ze Is Pas Net Begonnen (Leerstage / Werkstage)’ is al door het grote publiek omarmd. Willie Wartaal en zijn maten zitten er constant bovenop. Als ‘Watskeburt’ uitmondt in gruizig ronkende electronica duikt Vjèze Fur in het publiek. Ook lekker duister gespeeld terwijl die idyllische zonsondergang uit zicht verdwijnt: ‘Ik Kwam Haar Tegen In De Moshpit.’ En ja, wat zou een Jeugd-show zijn zonder ‘De Formule’ in de staart. “Zijn jullie VVD’ers of gaan we een leuk feestje geven?,” vraagt Faberyayo. Het bleek een leuk feestje te worden.

HET MOMENT

De nederpopklassieker ‘Sterrenstof’ volledig meegezongen door een afgeladen Alpha-veld, al die zinnen die nog steeds fris zijn, bedacht door ‘oude mannen’ (dixit Willie Wartaal) die nog steeds fris zijn. Deze afronding van de zevenklapper is een belangrijke voor de band. Het is gezien, het is niet onopgemerkt gebleven.

Kijk hier het hele concert van De Jeugd van Tegenwoordig terug op de Lowlands playlist van ons 3voor12 Youtube kanaal

Volg Lowlands het hele weekend via onze livestream en kijk op zaterdag- en zondagavond alle hoogtepunten in de Lowlands-uitzendingen op NPO 3

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12