LL17: Warmbloedige Iguana Death Cult surft, punkt en kraut

Rotterdammers veranderen ingeblikt garagehol in vrolijke janboel

Lekker opwarmen met plaatjes van Black Lips en Thee Oh Sees in de X-Ray. Iguana Death Cult creëert vervolgens met 'Pyramids' direct een pitje. Het publiek heeft zondag om 13.00 uur ook al zin in een vrolijke janboel, beetje duwen, springen en vriendelijk pitten. Dan schakelen de Rotterdammers terug met 'Freak', een lome psychedelische song met een Blacklips-sausje, waarmee ze het palet knap hebben verbreed. 

Frontman Jeroen Reek haalt na drie nummers de setlist maar eens uit z'n borstzakje. 'Ai ai ai' is het signaal voor 'Sirens', de single die gelukkig niet van de setlist te slaan is en waarop de X-Ray het hardste losgaat. 'Merci. Het volgende nummer kunnen jullie allemaal meezingen.' Er staan veel fans in de X-Ray die 'Can Of Worms' kennen, maar Reek onderschat hoeveel nieuwe aanhang vandaag te winnen is. Dat lukt goed met manische surfpunker 'Seven Tongues'. 

Iguana Death Cult startte op Popronde 2015 een ware strooptocht met opruiende shows, waarna de band de gedoodverfde kandidaat was als Nederlandse vertegenwoordiger van de garage-hausse. 2016 was een beetje een overgangsjaar, waarin wel het debuutalbum geschreven werd (februari 2017 in eigen beheer uit) waarmee dit jaar grote stappen gezet zijn, die nu al tot Lowlands' ingeblikte garagehol leiden.

De vergelijking met Black Lips past het beste, juist omdat ze naast manische garagerock, ook laidback surf/psychpop spelen en in slotsong 'Mutterschiff 308' een Kraut-beest loslaten. Geen slaapverwekkend Allah-Lahs gedoe, maar ook niet continu als een opgefokte Thee Oh Sees op je waffel roffelen. Iguana Death Cult is veelzijdiger. En heeft de potentie om door te groeien naar een vaste waarde, een band die per album haar grenzen verkent en uit hokjes durft te treden, hoeveel succes die aanvankelijk ook brachten. Voor nu is Iguana al een opwindende aanwinst voor het livecircuit.

HET MOMENT:
Het blijven gewone jongens, die informeren naar de stand in de Rotterdamse derby (0-1 voor Feyenoord) en een nummer opdragen aan een vriend vooraan die gaat trouwen.

Meer Lowlands? Check ons dossier voor heel veel verslagen en video's.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12