Garantiefonds evenementen van 'minimaal 300 miljoen' in nieuw steunpakket

Het kabinet richt zich op evenementen die na 1 juli kunnen plaatsvinden

Het kabinet heeft geluisterd naar de roep van de evenementensector en neemt in het nieuwe steunpakket een garantiefonds voor organisatoren op. Gisteren al nam een grote meerderheid in de Tweede Kamer een motie van D66 en VVD aan over het garantiefonds. De NOS meldt dat het garantiefonds een van de onderdelen is van het nieuwe steunpakket, dat later vandaag gepresenteerd wordt. Het pakket zou in totaal zo'n 4,5 miljard euro aan maatregelen bevatten.

Met een garantiefonds wil het kabinet organisatoren helpen risico's te nemen. Op dit moment is het vrijwel onmogelijk om vooruit te werken en te investeren in evenementen deze zomer. Zo kun je ticketinkomsten eigenlijk niet uitgeven aan programma, marketing, decor en andere zaken, omdat bij verlengde maatregelen het geld terug moet naar de koper. Daar komt bij dat kaartkopers mogelijk voorzichtig zijn en tot het laatste moment wachten met de aanschaf van een kaartje.

Update:
Bas van 't Wout, minister van Economische Zaken, laat in een persconferentie weten dat er voor het garantiefonds evenementen 'minimaal 300 miljoen euro' wordt gereserveerd. 'Daarmee richten we ons op evenementen die ná 1 juli plaatsvinden.' Het is nog onduidelijk wat dat zal betekenen voor festivals die in mei en juni zouden moeten plaatsvinden: Best Kept Secret, Pinkpop, Awakenings en Defqon. 1. Doorgaan met organiseren van die evenementen voor 1 juli 2021 is op eigen risico, schrijft De Volkskrant. Minister Van Engelshoven verwacht dat 'redelijkerwijs' niet te verwachten valt dat er eerder al ‘massa’s op een veldje dicht op elkaar kunnen staan'.

In het persbericht van de Rijksoverheid wordt er nog een slag om de arm gehouden wat betreft die precieze datum: 'Er komt een garantiefonds voor evenementen, zodat organisatoren aan de slag kunnen met het plannen en opzetten van bijvoorbeeld festivals, vanaf een moment dat dat weer verantwoord is. Daarbij wordt nu gedacht aan 1 juli. De precieze invulling werkt het kabinet nog uit.'

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12