BKS19: Kate Tempest zoekt toenadering in ijskoude wereld

Spoken word artiest durft steeds meer liefde toe te laten

The point of life is live, love. If you can, then pass it on’, rapt Kate Tempest in het zwaarmoedige ‘We Die’. Nog zo’n zin uit ‘Ketamine For Breakfast’: ‘My future is bright but my past tryna ruin me.’ De Britse spoken word/hiphop-artieste is dat meisje uit je klas dat altijd alle antwoorden weet, en daardoor onuitstaanbaar zou kunnen worden. Als Hermelien Griffel die van Zweinstein is getrapt en toen maar rapper is geworden. Ze weegt haar woorden in haar handen, en laat maar eens zien hoe ongelooflijk zwaar ze zijn. Zoveel nadruk geeft ze de wijsheden die ze verkondigt.

En toch, toch is Kate Tempest geen moment irritant maar juist geweldig mooi. Ze start met keiharde hiphoptracks (er klinkt overstuurde boombap en een trapbeat) van haar album Let Them Eat Chaos, maar ze wil ook wat werk spelen van haar aanstaande album dat door Rick Rubin is geproduceerd. Daarop rapt ze veel minder, ze strooit haar zinnen veel gevoelsmatiger over de producties en houdt minder vast aan het dwingende metrum van de beat. Van haar persoonlijke sores naar haar plek in de maatschappij, de rotzooi die de mensheid achterlaat en het gif dat mensen online uitspuwen en weer terug naar haarzelf. Nog altijd kijkt ze als een bokser mid-wedstrijd, die de ene na de andere mep uitdeelt met vuur in de ogen.

HET MOMENT
Maar hoe moet je tegen alle narigheid in de wereld opboksen? Het antwoord is simpel: met liefde. Tijdens liefdesverklaring ‘Firesmoke’ verandert opeens haar hele gelaatsuitdrukking, en daarmee ook de sfeer in de hele tent. Liefdevol en teder praatzingt ze. ‘Explosives have nothing compared to these sparks so let’s fall apart.’ En de conclusie waarmee ze afsluit is al even mooi: ‘There is so much peace to be found in peoples faces.’ Wat een impact heeft ze ermee, je pikt de mensen bij wie het keihard binnenkomt er zo uit: mensen die niet meer kunnen praten, zo hard moeten ze huilen. Schokkend en met rode ogen. Knock out.

Voor meer Best Kept Secret 2019 check je ons uitgebreide dossier en kijk je hier BKS19-video's

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12