3voor12 Gelderland

4df19: De wereld van Antoine Panaché is ’n beklemmende film noir-soundtrack

Auditief griezelen in de Sint Nicolaaskapel

In een zwart doodgraverskostuum komt Antoine Panaché, het alterego van labelbaas, kunstenaar en performance artieste Lilia Scheerder, de kapel binnengeschreden. Het haar keurig in een scheiding, subtiel potloodsnorretje en een ziekenfondsbrilletje. Het meest markante aan Panaché’s verschijning zijn de puntige bakkebaarden die je doorgaans associeert met flamboyante vlinders van de nacht. Het is gelijk de enige suggestie dat Panaché geen predikant is uit een gereformeerd jaren dertigdorp, maar veeleer een personage uit een onbestemd steampunk-universum. Iets dat bevestigd wordt door de beklemmende soundtrack waar hij ons komend uur op trakteert.

Want in tegenstelling tot z’n vintage looks is de electronica waarmee Antoine Panaché zijn inkzwarte soundscapes maakt hedendaags (op de cassettebandjes na tenminste, maar je bent labelbaas van een cassetttebandjeslabel, of je bent het niet). Panaché trapt af met het '‘MayDay’, ‘MayDay’' van zijn meest recente single (een 15 minuten durend angstdroomepos), waarbij één bakkelieten telefoon dienst doet als microfoon voor zijn noodkreet én de vaak onverstaanbare tekstpassages die iemand prevelt tijdens een inktzwarte droom.

Naast de bakkelieten telefoon bestaat Panaché's instrumentarium uit cassettebandjes, met soundscapes die zo uit de Hitchcockfilm The Birds zouden kunnen komen, een melodica, een gebroken riek met snaren (eat your heart out Seasick Steve) en last but not least een zingende zaag. Kortom: dè natte droom voor iedere componist van een klassieke B-filmsoundtrack.

HET MOMENT
Tegen het einde van de set zijgt Antoine neer op zijn knieën en roept hysterich “Ooit komt alles goed! Uiteindelijk.” Even lijkt de vierde wand tussen artiest en publiek te verdwijnen. Je wilt hem geloven én geruststellen. Maar de hysterische manier waarop zijn stem overslaat tijdens deze oerkreet maakt toch dat je terugdienst als publiek en besluit Antoine alleen te laten ontwaken uit zijn angstdroom. Héérlijk auditief griezelen was het echter wel deze performance.

3voor12 Gelderland doet dit jaar weer uitgebreid verslag van de Vierdaagsefeesten. Volg het dossier voor de laatste tips, recensies, foto's en andere relevante artikelen.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12