PP22: Knuffelrock van Crowded House nog lang niet over

Het regent Top 2000 hits in de hitte

Let er maar eens op, als je een straatmuzikant ziet: in negen van de tien gevallen hebben die het Crowded House liedje Don’t Dream It’s Over op het repertoire staan. Zo’n liedje dat altijd overeind blijft, hoe zeer je het ook vernachelt, en je maar niet uit je hoofd kunt krijgen. In Nieuw-Zeeland is frontman Neil Finn zo’n beetje Paul McCartney door de stroom van hits die hij in de jaren tachtig en negentig schreef - radiohits die nog steeds regelmatig langskomen en ook hier op Pinkpop prima werken.

Met zijn vorige band Split Enz stond Neil Finn al in 1980 op Pinkpop. Vanmiddag refereert hij daaraan door een werkelijk prachtige akoestische versie van hun hit Message To My Girl te spelen en voor de kenners met het bijtende I Got You af te sluiten. In 2019 was Finn onderdeel van Fleetwood Mac, dus Pinkpop is hem niet onbekend. Inmiddels is Crowded House een familiebedrijfje geworden. Finn, een krasse knar van 64, oogt ontspannen en fit. Met zijn zoons Elroy en Liam op gitaar en drums, oudgediende Nick Seymour op bas, en sterproducer Mitchell Froom op toetsen is het dan ook een vriendenclubje. De samenzang klinkt in ieder geval prima.

Crowded House maakt romantische muziek voor getrouwde stelletjes, die er de dansvloer op hun trouwerij mee openen, meezingers om mee te blèren in de file of om mee te klappen op de festivalweide. Maar wat geeft dat als ze met klassiekers strooien als Four Seasons In One Day, Into Temptation, Better Be Home Soon, Weather With You en Fall At Your Feet. Prima uitvoeringen waarbij Finn telkens wisselt van elektrische gitaar naar akoestische. Er is zelfs geen tijd meer voor de radiohit It’s Only Natural, en nòg steeds staat de set als een huis.

HET MOMENT
Een man met een ontzagwekkende witte baard wordt door de band in het publiek gespot. Hilariteit alom, en hij krijgt zelfs een blikje bier van de band - ‘ééntje, want we kregen maar een sixpack’. Verder prijst Neil Finn de security, die bekertjes water uitdelen aan het publiek, scheppend vanuit een emmer. Ook maakt de band opnames van de crowd met een Super8 camera. Crowded House vermaakt zich wel, en het publiek met hun liedjes.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12