PP22: Chef’Special is een glijdende schaal naar teleurstelling

Tijd haalt perfecte festivalact helaas in

Kleine waarschuwing vooraf: de intentie was om écht een positieve recensie te schrijven. Er is namelijk een goede reden dat Chef’Special voor de vierde keer in twaalf jaar op Pinkpop mag staan en een serieuze uitdager is om Anouks Pinkpop-record uit de boeken te halen. De Haarlemse band weet namelijk als geen andere Nederlandse act de crossover tussen zoveel verschillende hoeken van pop, dance en hiphop succesvol samen te brengen. Tel daar ultra-charmeur Joshua Nolet als zanger bij op en je hebt de perfecte festivalact voor iedereen tussen de 16 en 20.

Maar, mensen van 16 en 20 veranderen. Die willen niet meer dertig-plussers in Mr. Marvis broeken op trompet, die willen Antoon, Froukje. De tijd heeft Chef’Special deze Pinkpop ingehaald. En waar collega-paradijsvogels Son Mieux op hun laatste album louter hits en hooks hebben staan, is Chef’Special dat op hun laatste album Unfold vergeten. Met recente hit 'Afraid of the Dark' als de spreekwoordelijke uitzondering die de regel bevestigt.

Op Pinkpop gaat Chef’ Special in de brandende zon met gestrekt been erin en dat werkt. Oude hitjes 'Airplaying' en 'In Your Arms' gaan erin als ijskoud water en even voelt het als 2014. Wie weet staat bandbus The Mrs. wel backstage? En wie weet is corona nooit gebeurd? Maar helaas. Backstage staan grote vrachtwagens vol overbodige vlaggen en vuurwerk, terwijl de band tijdens de pandemie duidelijk niet een nieuwe versie van zichzelf is geworden.

De show is dan ook een allegorie voor de carriére van Chef'Special. Hoe langer het duurt, hoe teleurstellender het is om als publiek bij te zijn. Misschien is het ouder worden? Misschien is het de zon? Hoe dan ook wordt het steeds dieper in de set steeds teleurstellender om te concluderen dat dit ooit dé festivalact van Nederland was. En hoewel Chef’Special in een glijdende schaal naar teleurstelling nog steeds een entertainende festivalact is, ook vandaag, voel je toch dat het hoofdpodium aan de andere kant van het veld verder weg is dan ooit. 

HET MOMENT
Hoe langer de show duurt, hoe groter de Chef’ Special teleurstelling dus. Het lukt ze perfect om bij elke nieuw liedje te kiezen uit de meest op de zenuwen werkende nummers van hun oude platen (Biggest Monkey, Peculiar, Money). Het lastigste moment? Dat zijn natuurlijk de dubstep-breaks in ‘Carnivor’ en ‘Jungle Bookie’. Want hoe mooi 2014 ook kon zijn, op dubstep zit anno 2022 echt niemand meer te wachten.

Eens of oneens met deze recensie? Oordeel zelf en kijk de hele show terug.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12