3voor12 Utrecht

Eetcafé Stathe mag livemuziek blijven organiseren

Omwonenden verliezen hoger beroep bij Raad van State

Eetcafé Stathe mag live- en dj-optredens blijven organiseren. Een hoger beroep van omwonenden, verzameld in de stichting Wijk C-Komitee, bij de Raad van State is vandaag ongegrond verklaard. De stichting was in hoger beroep gegaan tegen een eerdere uitspraak van de rechtbank Midden-Nederland over de weigering van de gemeente Utrecht om op te treden tegen Stathe. Een aantal bewoners van wijk C ervaart overlast door dronken bezoekers van het café aan de Rozenstraat, en willen dat het college van B&W hiertegen optreedt. Naar aanleiding van de eerder aangespannen rechtszaak oordeelde de bestuursrechter in september 2017 ook al dat Stathe livemuziek mocht blijven organiseren.

In het café aan de Utrechtse Rozenstraat is in het weekend en op woensdag livemuziek te horen. Een dj sluit de avonden regelmatig af. Muziek hoort bij een café, zo vond de rechter vorig jaar. Hoewel hij aangaf dat het café zich dichtbij de grens bevindt, mocht er nog steeds in het weekend livemuziek worden geprogrammeerd en mocht Stathe de optredens ook op Facebook promoten. De woensdagavonden moesten wel veranderen van de rechter. Dan moesten bezoekers namelijk entreegeld betalen om een band te zien. Volgende de rechtbank hield de bar zich dan bezig met ‘het bedrijfsmatig organiseren van concerten’, wat in strijd is met het bestemmingsplan. Het Wijk C-Komitee was het niet eens met deze uitspraak en ging daarom in hoger beroep bij de Raad van State.

Naar het oordeel van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State betekent het twee à drie keer in de week organiseren van live- en dj-optredens “niet dat het accent van het verstrekken van (alcoholhoudende) dranken, verschuift naar het ten gehore brengen van muziek en het gelegenheid geven tot dansen.” Volgens de Raad van State zijn de optredens een nevenactiviteit ten opzichte van het hoofddoel van Stathe, het verstrekken van (alcoholhoudende) dranken voor consumptie ter plaatse. Deze functie past binnen het bestemmingsplan Binnenstad.

De volledige uitspraak is hier te lezen. Het eerstvolgende optreden in Stathe is op zaterdag 25 augustus.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12