Album van de Week (26): Tyler, The Creator

Speelse mixtape met een teder randje

‘People Keep Comparing Me Too People I've Never Heard Of. Who The Fuck Is The Gravediggaz?’ Dat schreef Tyler, The Creator in 2010 op Twitter. Hij was de young kid in die tijd, de onbetwiste leider van rapcollectief Odd Future. Een moeilijk te vangen rebel die clubs op stelten zette, van het podium verdween als iets hem niet beviel en interviewers frustreerde met non-antwoorden. Elf jaar later gaat Tyler full circle en samplet hij The Gravediggaz’ klassieker ‘2 Cups Of Blood’ in zijn nieuwe single ‘Lumberjack’. Als hij zich iets toont op Call Me If You Get Lost is het een volwassen rapper die zich bewust is van de historie.

De vergelijking met The Gravediggaz is niet zo vreemd. Met die 90s horrorcore groep deelt Tyler een voorliefde voor dood en verderf in zijn teksten, zij het altijd met een moeilijk te plaatsen knipoog. Er is nog iemand met wie Tyler zichzelf graag vergelijkt op dit nieuwe album, en dat is de Franse dichter Charles Baudelaire. Van de bundel vol seks en zelfhaat Les Fleurs Du Mal is het een kleine stap naar zijn eigen Flowerboy, moet de rapper gedacht hebben. En bovendien: de 19e eeuwse Fransman stond bekend als een fervent reiziger, en daar ontleent ook hij een flink deel van zijn identiteit aan, horen we in dit album. 

Dat is ook niet zo gek als je een superster bent. Je hoeft maar te knikken of je kunt iedereen krijgen, man of vrouw. Des te verrassender is het dat Tyler deze plaat ontroert met een acht minuten durende ontboezeming over een mislukte liefde, ‘Whilshire’. Hij wordt verliefd op een vrouw, maar zij is al met een goede vriend. Het spel van aantrekken en afstoten wordt in vier verses gedetailleerd en kwetsbaar ontrold. Een verademing naast het cliché van de rapper die de vriendin van een rivaal schaakt als statussymbool. Overigens, waar Tyler in het verleden nog mysterieus deed over zijn seksualiteit, vliegen de verwijzingen naar zijn bi-seksualiteit je nu om de oren. Maar goed, tederheid dus, meer dan we van hem gewend zijn. 

En dat terwijl het album ook een ode is aan de mixtape, de rauwe, onder de radar-albums die in de jaren negentig voor street credibility en in de zeroes voor een wereldwijde doorbraak konden zorgen. Niet voor niet zocht Tyler het gezelschap van DJ Drama, een producer en dj uit Philly die in de zeroes furore maakte met de Gangsta Grillz tapes. Hij schreeuwt en leidt Tyler door een gevarieerd album heen, vol slimme knipogen. Bepaald geen plaatje om uit de kofferbak te verkopen.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12