PP22: Bij Turnstile wil je meer dan stof en zweet

Pinkpop geeft Amerikaanse hardcore-band masterclass moshpits

Na regen komt zonneschijn, ja verdorie het begint opeens weer heet te worden op het Pinkpopterrein. Perfect voor Turnstile. De hardcore punkers uit Baltimore hebben op de IBA Stage namelijk een prominente plek gekregen. En dat is te gek voor een band die in 2019 nog speelde in Lowlands' X-Ray. Jammer genoeg werkt zo’n grotere stage op Pinkpop niet in het voordeel van Turnstile. Bij opener ‘MYSTERY’ is de mix totaal niet geschikt voor een band die leunt op de zware grooves van bas en drums. Toch krijgt de band support van het aanwezige publiek, die op hun beurt zoveel mogelijk vormen van de klassieke moshpit laten zien.

Met hun derde album Glow On brak Turnstile internationaal door bij het grote publiek. Met Glow On liet de band horen meer te kunnen dan keiharde hardcore maken. Op ‘ALIEN LOVE CALL’ werkten ze samen met r&b-artiest Blood Orange en werden synthesizer soundscapes een prominent element van de liveshows. Daardoor zijn ze een stuk meer poppy en perfect voor Pinkpop geworden. Zelfs fans met Metallica-shirts kunnen headbangen op de gitaardrops.

Zanger Brendan Yates staat bekend als een beetje bescheiden, daarom neemt bassist Franz Lyons het voortouw met de praatjes. Toch blijft het een beetje vaag wat Turnstile wil van het publiek, als Yates ‘let’s shake it up’ roept naar het publiek wordt er matig over elkaar heen gestruikeld voordat er een circle pit ontstaat. Tijdens ‘UNDERWATER BOI’ komt er ook nog eens een rowing pit en wordt er een piramide gebouwd. 

Heel cool natuurlijk, maar je mist wel het spuug in je gezicht en een bloedlip, of nog beter: met een salto vanaf de stage het publiek in duiken. Nee, eerst moet Brendan Yates het trappetje af en daarna over het hek. Erg jammer, maar hey, gewoon blijven beuken en losgaan op de hardcore punk is ook genoeg om verzadigd te raken.

HET MOMENT:
Tijdens ‘TLC’ ontstaat er een enorme circle pit, natuurlijk wil iedereen tijdens het laatste nummer nog even wat van de energie meepakken. Het stof waait op en je voelt een zweetdruppel over je neus rollen. En je hoort jezelf denken: was dit maar de X-Ray.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12