BKS19: Aldous Harding zingt in raadsels

Nieuw-Zeelandse zangeres kijkt met crazy eyes in de verte

Ra ra ra, wat ziet Aldous Harding wat wij niet zien? Een spook uit het verleden? Een ramp die zich in de verte voltrekt? Haar cryptische nummers vormen al onmogelijk te ontcijferen woordzoekers, maar de blik in haar ogen is een nog veel groter mysterie. Het is de overtreffende trap van crazy eyes onder haar krullenbos is geplakt: wijd opengesperd, een bijna schlemiele grijns op het gezicht. ‘Wow. Dit is de interessantste performer die ik in tijden zie,’ zegt een jongen met een vlassig snorretje tegen zijn buurvrouw. Interessant is het juiste woord, inderdaad. Want wat moet je er nou van vinden?

Die blik zet je continu op het verkeerde been, en vormt zo’n maf contrast met haar folkliedjes. De Nieuw-Zeelandse maakte al eens een breakupplaat over haar gestrande relatie met Marlon Williams, en speelt vandaag vooral werk van haar recent verschenen (prachtige!) plaat Designer. Geproduceerd door John Parish (PJ Harvey). Zij en haar band vertolken het werk bijzonder traditioneel, met simpele pianotoetsen, constant ingehouden drummer die een doos vol met kwastjes bij zich heeft, en zijzelf af en toe tokkelend op een nylonsnarige gitaar. Daardoor is er een continue spanning voelbaar, die slechts eenmaal door de oppervlakte breekt. In het ijzingwekkend stille freakfolktokkelliedje ‘Elation’. ‘Wonderful, wonderful, wonderful,' neuriet ze nog zachtjes, om opeens keihard door haar tanden te sissen dat de schoonheid zo dichtbij komt. Er gaat een collectieve rilling door de tent – die uitpuilt!

HET MOMENT
Dat had natuurlijk het begin moeten zijn, waarbij ze voorovergebogen met haar maracas staat te schudden zoals ze ook in de videoclip voor ‘The Barrel’ doet. Het is een bijna angstaanjagend gezicht. Maar het moment dat vooral bijblijft, dat is klokslag 18 uur. Je kon net nog een speld horen vallen in de tent, maar nu begint Guided By Voices helemaal aan de andere kant van het terrein op Stage One te spelen. Mega-irritant en een vervelende smet op een bijzondere show. Maar Aldous Harding? Die zingt onverstoorbaar verder. Met haar crazy eyes in de verte kijkend.

Voor meer Best Kept Secret 2019 check je ons uitgebreide dossier en kijk je hier BKS19-video's

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12