Cultuurinstellingen mogen tot 22.00 uur open

Onwerkbare OMT-advies opgerekt tot compromis

Het kabinet heeft besloten cultuurinstellingen iets meer tijd te geven om open te zijn. In plaats van 20.00 uur, zoals het OMT geadviseerd had, mogen podia en theaters (en ook horeca) open tot 22.00 uur. Dat melden Haagse bronnen aan het AD en ANP. Meer daarover zal premier Rutte dinsdag bekend maken op de persconferentie. Eerder dit dag moet het besluit nog formeel genomen worden.

De opening gaat wel gepaard met stenge voorwaarden. Zowel binnen als buiten moet gebruik gemaakt worden van het coronatoegangsbewijs en in elk geval binnen van verplichte zitplekken. Binnen mogen maximaal 1250 gasten komen, buiten wordt gerekend met een derde van de maximale capaciteit, aldus het AD

De afgelopen dagen was er veel onrust in de culturele sector over het advies van het OMT. Theaters en concertpodia hebben de facto niets aan openstelling tot 20.00 uur, omdat het culturele leven in principe pas na die tijd tot leven komt. Dit schreef 3voor12 dit weekend over het fopcadeau van het OMT.

Het kabinet overlegt vanavond ook nog met het veiligheidsberaad. Volgens de NOS is onder burgemeesters nog discussie over hoe je die 22.00 uur moet zien: moet iedereen dan direct naar huis, of mag iedereen die binnen is nog even blijven om een concert of voorstelling af te zien. 

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12