Altin Gün snapt de kunst van Het Spannende

Turkse psychrock blijkt schot in de roos te zijn

Psychedelische muziek is misschien wel een van de moeilijkste soorten van muziek. Niet zozeer vanwege het technische aspect, maar meer om wat we maar ‘Het Spannende’ noemen. Sommige psychedelische bands zijn ronduit voorspelbaar; binnen enkele seconden weet je precies hoe de rest gaat klinken. En dan heb je nog een uur te gaan. Wie ‘Het Spannende’ wat dat betreft wel heel goed snappen, zijn de mannen en vrouw van Altin Gün. Bassist Jasper Verhulst was in Istanbul en raakte daar in de ban van Turkse, psychedelische rock van de jaren 60 en 70 en verzamelde een band om zich heen om nummers van weleer in een iets moderner jasje te stoppen. Met Turks-Nederlandse zangers Erdinc Yildiz Ecevit en Merve Dasdemir wordt er ook in het Turks gezongen en is een fenomeen geboren en de band speelt binnen de kortste keren in Turkije. 

En van Turkije naar het zand van de Beekse Bergen. De Five is goed gevuld en laat zich met liefde onderdompelen in de bijzonder groovy psychedelische rock waarbij mag worden aangetekend dat de ritmesectie zo strak als een bos uien staat te spelen. Om de paar nummers worden steeds nieuwe elementen toegevoegd; soepel bongospel, funky gitaarriffs, geweldige solo’s op de bağlama en steeds die onvervalste, Midden-Oosterse saus. Het enige waar de band aan mag werken is de presentatie van Erdinc als frontman, want vooraan staan op het podium achter een rij toetsen komt nog wat bevreemdend over.

HET MOMENT:
Hoogtepunt na hoogtepunt rijgt Altin Gün aan elkaar, maar dé klapper bewaren ze vlak voor het eind met een nummer dat de openingsriff van Jesus Christ Superstar leent. Pure extase wordt ermee bereikt, compleet met vrijwillig handjes in de lucht, gejoel en Oosters gedans in het publiek zonder meteen de draak ermee te steken. Aferin Altin Gün, aferin.

Volg Best Kept Secret op de voet in het dossier

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12