PP23: Kevin houdt het hoofd koel

Rotterdamse rapper/hitmachine opent Pinkpop-zaterdag

'Meneer met de pet, komt u hier naartoe? Nee? Oh, toch wel?!' roept een 3FM-presentator van het podium, om even later nog een mevrouw uit het publiek aan te spreken. Om maar te zeggen: het festival openen op het grote veld is een ondankbare taak, want het is nogal rustig om twaalf uur bij de North Stage. Geleund tegen de hekjes zit iemand z'n tanden te stoken, een groepje jongens in het voorvak wrijft zich in de ogen en steekt de eerste joint van de dag op. Kevin neemt het in zich op, op zijn gezicht valt niks te lezen.

Dat zal-ie vast niet vaak meemaken. De tijd dat hiphop de Nederlandse streamingcharts totaal domineerde is allang en breed voorbij, maar Kevin (echte naam: Kevin de Gier) scoort nog steeds links en rechts hits. Momenteel heeft-ie een bona fide Top 40 hit met Yade Lauren ('Trust', zonder Yade Lauren vandaag), en single 'Kipstraat' (met JoeyAK) heeft de charts ook nog maar net verlaten. Vorig jaar verkocht de rapper uit de Havenstad al een keertje Ahoy uit (de RTM-stage), en er staat al een nieuwe show geboekt. 

Gun die man een vol veld, want met The Animals heeft Kevin echt een van de betere hiphop live-acts te pakken. Zijn slowflow is nog altijd helder en verstaanbaar, hij articuleert duidelijk en gebruikt nul eigen vocals van tape. En die band? Met drie man sterk en een redelijk sober geluid - met hier en daar een gelikte gitaarsolo of wat keys - geven ze deze show net wat meer schwung. 

HET MOMENT:
Ze spelen maar een liedje hier en daar langer dan twee minuten, maar er zit wel een hele duidelijke spanningsopbouw in de show. Cool ook: ze durven dat rustige blokje met 'Oost West' (met gedragen piano), 'Kipstraat' en 'Adem Je In' (S10 van tape en Kevin die zingt) echt te laten ademen en laten z'n bangers daarna nog net wat harder aankomen. Kevin weet precies welke kracht er in vertraging zit.

NTR, VPRO en BNNVARA verslaan Pinkpop op 3FM, NPO2 extra en 3voor12.vpro.nl/pinkpop. Op TV (NPO3): zaterdag 17 juni (22-23:30 uur) en zondag 18 juni (20:15-23:15 uur).

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12