3voor12 Gelderland

#4df18: Canshaker Pi maakt belofte meer dan waar

Overtuigende openingsact op een afgeladen Arc

Ligt het aan het weer, ligt het aan de snel groeiende populariteit van de Vierdaagsefeesten, of is het toch de reputatie van de band Canshaker Pi die het publiek zo massaal laat toestromen op deze vroege zaterdagavond? Normaal gesproken beginnen de optredens op het Valkhof rustig en loopt het pas later op de avond vol. Nu staat het plankier voor het podium van de Arc al om kwart voor acht stampensvol.

Met fans, zo blijkt al snel, die lekker meeswingen en meeleven met de muziek. Want dit Amsterdamse viertal is zeker geen onbekende in Nijmegen, sterker nog: vorig jaar stonden zij op de Boog in het Valkhof. Een snelle carrièresprint brengt ze nu, een jaar later al, naar het hoofdpodium.

De muziekstijl van de band laat zich niet echt in een vakje stoppen. Je zou het speed-garage-rock-punk kunnen noemen, maar dan verrassen de jongens opeens met een minutenlang uitgesponnen instrumentaal stuk dat in de verte doet denken aan In-A-Gadda-Da-Vida, compleet met tegen de melodie in snerpende gitaar waar Iron Butterfly nog een puntje aan kan zuigen. Het hele optreden is enerverend en meeslepend en de vier muzikanten zijn niet te stuiten. Het applaus na elk nummer is warm en welverdiend.

HET MOMENT:
En warm is het. Vooral frontman Willem Smit staat peentjes te zweten. Niet dat dit zijn enthousiasme ook maar enigszins tempert. Zo vergast hij het publiek op twee verrassingen en introduceert Pony, een wit silhouet voor op het podium dat verder hoegenaamd geen rol speelt. En Kees, de nieuwe gitarist, die even later de harten van het publiek weet te veroveren. Want als er een stilte valt in het optreden door gewissel met snoeren, praat hij het publiek op zijn eigen wijze bij: "hoi jongens en, eh, meisjes, eh, wij staan hier dus als eerste band op de Arc. Leuk dat jullie er ook zijn." Het levert hem een daverend applaus op, en de opmerking van de overige bandleden: "wij zijn óók dol op Kees!"

Volg het Vierdaagsedossier voor de laatste tips, recensies, foto's en andere relevante artikelen.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12