steun 3voor12
3voor12 Zeeland

Mike Stern Band in De Spot

Avondje ongeëvenaard jazzmeesterschap

De Spot in Middelburg en Muziekpodium Zeeland haalden afgelopen zaterdag niet één, maar wel vier jazzlegendes op het podium. Jazzgitarist Mike Stern heeft een bandje om zich heen verzameld: bassist Darryl Jones, Saxofonist Bob Malach en drummer Keith Carlock. Met zijn vieren goed voor zo’n honderdvijftig jaar ervaring op het podium, dat onder andere werd gedeeld met Miles Davis, Stevie Wonder, Sting en de Rolling Stones. En nu staan deze levende legendes in Middelburg.

Veel woorden heeft Stern niet nodig. Behalve het meermaals voorstellen van zijn band en het regelmatig bedanken van het publiek, praat hij niet. Dat is ook niet nodig. De muziek voert vanavond het woord. Of het nou langgerekte solo’s zijn, of het zinderende samenspel dat dan rustig voortkabbelt, en dan als een stortvloed van het podium afknalt. Geen moment is het saai in de kleine twee uur die gespeeld wordt. Ondertussen staart het publiek in trance naar de virtuositeit die voor ons staat. Alle vier krijgen ze de tijd en ruimte om hun kwaliteiten tentoon te spreiden. Stern trekt met zijn vingervlugheid het uiterste uit zijn gitaar, waarna hij het stokje over geeft aan Jones die met speels gemak zijn baslijnen neerlegt. Vervolgens zit Carlock als een beest achter zijn drumstel waarna Malach de solo’s op zijn sax uit zijn tenen trekt.

Het is prachtig te zien hoe de vier van elkaars spel genieten en grijnzend naar elkaar kijken, alsof ze voor het eerst samen staan te spelen, terwijl de ene na de andere solo door de zaal vliegt. Als Malach een welverdiend applaus krijgt voor een sublieme solo, glundert Stern van oor tot oor. Het is tekenend voor het plezier van de mannen. Het laatste nummer is ‘Red House’ van Jimi Hendrix. Dan gaan de lichten aan en lopen Malach en Jones rustig het podium af. Stern en Carlock hebben echter nog geen genoeg en zetten ‘Jean Pierre’ van Miles Davis in. De lichten gaan weer uit en Malach en Jones voegen zich weer bij hun kameraden op het podium om de avond af te maken.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Zeeland