BKS19: Primal Scream meer geestdodend dan -verruimend

Alleen een zonnestraal redt Cool Brittannia van volledige zelfdestructie

1992. Primal Scream injecteert op zijn magnum opus Screamadelica een flinke dosis psych in de britpopbeweging die in de daaropvolgende jaren de wereld zal veroveren aan de hand van Oasis en Blur. De band rond Bobby Gillespie is een van de pioniers van Cool Brittannia, de stroming die in de nineties een hernieuwde trots op de Britse cultuur van de jaren zestig teweeg brengt. Zelfs vandaag is bijvoorbeeld nog duidelijk te horen hoezeer de hits van Primal Scream zijn geënt op die van The Stones.

Maar tijden zijn veranderd. Groot-Brittannië is z'n cool allang verloren en The Stones dringen zich vandaag toch vooral op in de gedachten als we beseffen dat Bobby Gillespie er zoveel slechter uitziet dan Mick Jagger, terwijl hij twintig jaar jonger is. De frontman is in een pak gestoken dat doet vermoeden dat hij in Landgraaf denkt te zijn en straalt nog geen twintig procent van de levenslust van zijn senior vakbroeder uit. ‘The Drugs Don’t Work’, zong Richard Ashcroft van The Verve ooit. Nou, in het geval van Gillespie – naar verluidt inmiddels circa tien jaar clean - hebben ze hun werk prima gedaan. Opener ‘Movin’ on Up’ is normaliter een hit waarvan zelfs de onhandigste hark gaat lopen met de swagger van Liam Gallagher, maar de manier waarop Gillespie over het hoofdpodium strompelt past inderdaad perfect bij deze saaie en hoekige versie. Helpt natuurlijk niet dat die gospelvocals van een bandje komen, dan wordt het nooit echt swingend.

Ook in het vervolg van de set blijft Primal Scream vooral pompeus. Gillespie heeft niet langer de bravoure om de show te dragen en zijn bandleden spelen onverstoorbaar hun partijen met ongeveer zoveel plezier als de vakkenvuller van de Spar op de camping. Voorin steekt een man met een kalende kruin maar vast een jointje aan om het leed wat te verzachten. Was vroeger dan echt alles beter? 

HET MOMENT
Primal Scream weet er tóch een hoogtepuntje uit te persen. Vlak voor het eind van de set gaat het roze jasje uit en breekt de zon zo’n beetje voor het eerst écht door het wolkendek. ‘Just what is it that you want to do?’ Klinkt de vraag uit Screamadelica’s onbreekbare leadsingle ‘Loaded’. Het antwoord van Gillespie, die voor de rest van het nummer vooral met zijn microfoon staat te zwaaien? ‘We want to get loaded and we want to have a good time.’ Je kunt niet alles hebben. 

Voor meer Best Kept Secret 2019 check je ons uitgebreide dossier. 

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12