steun 3voor12
3voor12 Gelderland

#4df18: Jams bij Kevin Morby weten de aandacht maar matig vast te houden

Überproductieve Amerikaan is duidelijk geen fan van perfecte drie minuten popsong

Op het eerste gezicht heeft Kevin Morby wel wat weg van een jonge Evan Dando. De Lemonheads-frontman die begin jaren negentig de hitpotentie inzag van de Simon & Garfunkel klassieker ‘Mrs. Robinson’, maar dan zodanig gearrangeerd dat het nummer de grunge-generatie aansprak. En te oordelen naar de rafelige composities van Morby, heeft hij qua levenshouding ook wel wat gemeen met deze voormalige mooiboy.

Een blik op zijn cv leert echter dat de reislustige Amerikaan veel productiever is dan zijn jaren negentig evenbeeld. Vandaag trakteert hij ons op een dwarsdoorsnee van zijn eigen oeuvre. Met o.a. ‘City Music’ van zijn laatste gelijknamige album, ‘The Parade’ van Still Life en het hilarische ‘Dorothy’ van Singing Saw als uitsmijter. Het vroege hoogtepunt in de set is echter het fraai broeierige ‘Harlem River’ (ook van een gelijknamig album) met zijn lome feel en psychedelische groove.

Het moment
Er is echter één groot nadeel aan het optreden; Morby heeft meer dan eens de neiging zijn songs op te rekken tot lang uitgesponnen jams. Zijn liedjes naderen niet zelden de tien minuten-grens en daarmee voelt het optreden toch als één langgerekte jam. Bij sommige songs zoals het eerder genoemde ‘Harlem River’ werkt dat fantastisch, maar vaker verslapt de aandacht en kun je de neiging om te socializen met vrienden en bekenden niet onderdrukken. Maar daar is gezien het fraaie weer en de fraaie locatie van het Valkhof natuurlijk ook weinig mis mee. En zo blijkt Morby toch de juiste man op de juiste plaats. Ook kabbelend op de achtergrond valt er fraaie muziek te ontdekken tenslotte.

3voor12 Gelderland doet dit jaar weer uitgebreid verslag van de Vierdaagsefeesten. Volg het dossier voor de laatste tips, recensies, foto's en andere relevante artikelen.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland