ID&T wint rechtszaak: wél verzekerd tegen corona-annulering

Een belangrijke uitspraak voor Nederlandse evenementensector

Evenementenorganisator ID&T heeft de rechtszaak gewonnen tegen verzekeraars NN, Reaal, Amlin en Chubb. De verzekeraars moeten nu een voorlopig voorschot van 1,3 miljoen aan ID&T uitkeren voor geleden schade door geannuleerde evenementen.

Dat zit zo: de verzekeraars wilden corona uitsluiten als reden voor het annuleren van evenementen. Daarnaast zou er volgens hen geen verzekeringsovereenkomst zijn met ID&T. De rechter heeft dat nu afgewezen. ID&T had in januari al een offerte voor een evenementenverzekering aangevraagd, om begin maart de polis af te sluiten. Die polis loopt nog tot maart 2021.

In het FD zegt Bas Meijer van ID&T: ‘Deze uitspraak is heel belangrijk, voor de hele evenementensector.’ Het is niet ongebruikelijk voor evenementen om pas een paar maanden voor het daadwerkelijke plaatsvinden een definitieve verzekering af te sluiten. Veel verzekeringsmaatschappijen besloten om het verzekeren tegen corona eind februari onmogelijk te maken, toen het hele festivalseizoen in het water dreigde te vallen. Evenementenorganisatoren die er vroeg genoeg bij waren, zoals ID&T, hebben dankzij deze uitspraak mogelijk alsnog recht op een uitkering. In het vonnis staat te lezen: ‘De verzekeraars hadden in de periode tussen 9 januari en 4 maart 2020 in duidelijke bewoordingen aan Klap kunnen berichten dat de offerte aan ID&T werd herzien. Ook hadden zij de offerte kunnen intrekken. Zij hebben dat niet gedaan.’

ID&T heeft dit jaar al zo’n 40 evenementen moeten annuleren, waaronder Mysteryland, Awakenings, Defqon.1 en Welcome to the Future. Het bedrijft leed een schade van zo’n 11 miljoen euro. Het FD schrijft dat de Verbond van Verzekeraars nog moet uitzoeken of deze uitspraak tot meer vergelijkbare uitspraken kan leiden. 'Het onderwerp heeft grote aandacht', aldus een woordvoerder.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12