Nilüfer Yanya - Miss Universe

indiepop | lekkere snik-stem | weemoedig | beetje dramatisch maar dat zijn we allemaal wel eens toch???

Nilüfer Yanya is alles behalve het plastieken toonbeeld van perfectie dat je verwacht bij de titel Miss Universe. Op haar ijzersterke debuutalbum zingt de West-Londense droevige poprocksongs vervuld met de interne dialoog van iemand voor wie zwelgen een vorm van zekerheid kan bieden.

Miss Universe begint met de klik van een antwoordapparaat. Op de één minuut durende intro van het album, de eerste van een reeks gimmicky interludes, introduceert een robotische stem je aan het fictieve Wellness bureau WWAY Health TM. De daaropvolgende opsomming van symptomen is een omschrijving van een algemene malaise in deze age of anxiety: paranoia, eenzaamheid en een drang naar bevestiging.

Yanya weet die angst te vertolken met een diepe stem die af en toe uitslaat tot een wanhopige falset, verpakt in een hele hoop fuzzy gitaren en synth-opsmuk. ‘In Your Head’, waarbij scheurende gitaren haar paranoia nog eens dik aanzetten, voelt ook meteen als een van de meest toonaangevende van het album. Bij Yanya staan beklemmende paniek en vreugde nooit ver van elkaar af. Dat komt ook duidelijk naar voren bij ‘Paradise’, waarbij Yanya haar existentiële angst weet om te gieten in een haast vrolijk kabbelend blues-y liedje, en het even triest/vrolijke ‘Tears’.

Yanya beschikt over een ingebakken tendens naar kwetsbaarheid. Misschien klinkt dat bij tijden angstig en onzeker, maar ze schuwt die emoties niet, durft ze zelfs met haar vergrootglas onder de loep te nemen. Op Miss Universe geeft Yanya slechts toe aan de mentale melodrama waar we ons allemaal wel eens schuldig aan maken, en weet daarin haar eigen vorm van troost te vinden.

Meer van onze favoriete nieuwe releases vind je op de Luisterpaal

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12