3voor12 Leiden

Live en Lazarus 2018: de finale

Rise of the Wood stijgt boven de rest uit

Het juryrapport van de finale van Live en Lazarus 2018 is geschreven. Wie ging er met het fust bier vandoor en wie met de sleutels voor een dagje studio?

Hoewel het af en toe wat rommelig is, is de rock van Happy Thoughts lekker weg te luisteren. Daar waar de drummer af en toe de trein doet ontsporen met fills en breaks die net niet lekker uitkomen, is de zanger de kers op de taart. Al met al is Happy Thoughts gewoon goed.

Wraak, het klinkt zo gemeen, en dat is het ook. Gastjurylid Dennis was in ieder geval zeker onder de indruk. Het enige dat hij miste was de schmink, de studs en bloed. Naast de strakke en brute muziek was de stage performance ook dik in orde.

Daar waar de juryleden die niet hun ID-kaart hoeven te laten zien voor een biertje, onder de indruk waren van de oldschool metal van Wraak, zijn de jonge juryleden, die niet liegen over hun leeftijd, onder de indruk van de newschool metal van Faith Ablaze. Vurige gitaarriffs, afwisselend cleane en distorted vocals en een muur van geluid.

In het juryverslag van voorronde 3 werd Vexio geloofd om zijn vooruitgang van de afgelopen jaren, en dat blijkt. In het maandje dat volgt zijn ze zowaar nog beter geworden. Talentvolle muzikanten met een zanger om, nogmaals, over naar huis te schrijven.

Het eindigt allemaal hier, waar Rise Of The Wood nog één keer het niveau mag tonen. En óf ons wood gerise'd is. Een heerlijk potje old school stoner beuken, moerstrak en vol energie. Het doet ons veel aan Kyuss denken, maar ook de Kayāmata-invloeden zijn hoorbaar.

Met vier stemmen verschil wint Faith Ablaze de publieksprijs, één van de mooiere prijzen die je kunt winnen in je leven. Want wie is er ooit doodgegaan aan een fust bier?

De juryprijs is zoals ieder jaar weer spannend. Wraak krijgt een welverdiende 2e plek en dan zijn het Rise of the Wood die zich kampioenen van Live en Lazaru's 2018 mogen noemen.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12