LL18: Kiasmos laat de vriendelijkste zon door de bomen schijnen

Noorderlingen houden hun minimal droomroes zonder wilde sprongen vast

De stapvoetse beat komt er al snel in tijdens de set van Kiasmos. Het tweetal mag op de zondagavond de grote Heineken-tent afsluiten, deels geprogrammeerd tegenover headliner Kendrick Lamar. De aanwezigen hoeven niet aan enige moeheid na al die brakke nachten toe te geven. Kiasmos blijft pulseren met elektronische klanken, terwijl op de achtergrond felbelichte natuurtafereeltjes met bomen, met eenden of andere waterdieren, er gewoon minutenlang zijn.

Kiasmos bestaat uit de IJslandse multi-instrumentalist en componist Ólafur Arnalds en Janus Rasmussen van de Faröer eilanden, bij sommigen bekend als man achter electropoppers Bloodgroup. Arnalds is de bekendere van de twee, heeft naam gemaakt met zijn dromerige piano-electronica-strijkers-composities. In Kiasmos vinden de Noorderlingen elkaar in hun liefde voor minimaltechno gecombineerd met dromerige soundscapes die passen bij de zorgeloze zonsopgang.

Kiasmos is er vanavond niet om het publiek uit te dagen. De beat klopt aangenaam door en bij afwezigheid zijn de soundscapes zo rijk gevuld dat een euforisch droomland ontstaat. Het duo is van de schone klanken. Een berustende rij pianoklanken zoals Radiohead het ook had kunnen maken. Een slim drumroffeltje. Ontspannen geknisper. De cameraman kan een plakboek vullen met alle shots van mensen die meebewegen met gesloten ogen. Een enkele keer zetten de twee iets feller aan, maar ze houden ook wel héél erg dezelfde vibe vast. Spannend is het daardoor niet. Maar het lukt Kiasmos wel om een tent een uur lang gelukzalig te laten dansen en zwijmelen.

HET MOMENT:

Wat er te zien is: twee vriendelijke, gedreven gasten achter hun knoppen. Soms tegenover elkaar. Soms beide richting publiek. Geen visueel spektakel dus. Het publiek moet de droombeelden achter de eigen ogen zoeken. Maar in de finale, als Arnalds de strijkers met gevoel in de muziek plaatst is hij er: het confettikanon!

Kijk deze show hier terug en lees meer Lowlands na via ons dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12