ESNS24: Morpheus vindt lichtpuntje in het duister

Kamerpop noir dwingt de stilte af

Oef, als dat maar goed gaat: een zee van geroezemoes klinkt in de kleine bovenzaal, terwijl Morpheus begint aan zijn eerste liedje. En dat is slecht nieuws voor de zanger, want zijn introverte, zwaarmoedige kamerpop noir valt of staat bij een aandachtig luisterend publiek. En daar staat Noorderslag niet bepaald bekend om.

Maar zie daar, binnen twee minuten is het muisstil. ‘Ik wil jullie complimenteren voor het luisteren, dit is zo mooi!’, zegt hij met een glimlach. En als je dan luistert, snap je direct waarom Morpheus een klik heeft met Thomas Azier (die zijn aanstaande EP produceerde) en met Naaz (wiens voorprogramma hij verzorgde), ook twee artiesten die weten hoe ze iets bloedmoois moeten maken vanuit het donkerste kamertje in hun hart.

Morpheus’ muziek is een tikkeltje meer ingetogen, een wat eenvormiger zwart over het dramatische verlies van zijn moeder en de angst dat je nooit weet hoeveel tijd je nog hebt. In zijn composities is veel ruimte voor cello en eigenwijze partijen van ’s lands beste drummer (Nicky Hustinx, die ook speelde bij Eefje de Visser, Weval en Wende Snijders).

Het oordeel: op een plechtige locatie (een kerkje?) komt dit natuurlijk veel beter tot zijn recht, maar knap hoe Morpheus de stilte weet af te dwingen.

Het nummer: het mooist is dat ene liedje waarin hij wat meer licht laat doorschemeren, waarin hoop doorklinkt en de zon langzamerhand opkomt: ‘Sunrise’.

Lees al onze verslagen van ESNS 2024 hier. Live-sessies van onder andere Hiqpy, Morpheus en Idaly kun je terugkijken via YouTube

Meer Eurosonic Noorderslag? Kijk de televisie-uitzending met interviews en livemuziek, zaterdagavond 20 januari om 22:00 uur op NPO 3 en daarna op NPO Start

 

 

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12