BKS19: Wooden Shjips vaart eigen koers

Het gruizige alternatief voor Kraftwerk wordt toegankelijker

‘We are the robots. Sorry, we are Wooden Shjips’, zegt Ripley Johnson halverwege de show. De vraag is wie de Kraftwerk-referentie doorheeft, want wie bij de Shjips is, is bewust niet bij de 3D-show van Kraftwerk. Altijd lastig natuurlijk, spelen terwijl de headlinder een vol veld trekt en je moet hopen op een redelijk gevulde toko. Maar ook fijn, want wie zo’n headliner opgeeft, gaat regelmatig echt voor die kleinere band. Dus ja, het was gewoonlijk nog drukker bij Wooden Shjips geweest. En ja, het publiek laat zich maar al te graag meevoeren in de gruizige show van de Amerikaanse band.

De visuele insteek is al een paar jaar bekend. De band laat beeld vol over het podium projecteren. De leden dragen dan ook witte bovenkleding. Geregeld ziet het eruit alsof Wooden Shjips in een sneeuwstorm is beland. Het benadrukt de intensiteit van de psychedelische rockband. Bebaarde frontman Ripley Johnson is ook de helft van Moon Duo. Die grauwe kant zit zeker in de muziek verweven.

En toch, Wooden Shjips laat soms meer ruimte open voor melodie. Zingt Johnson plots een zanglijntje dat mee te neuriën is. Het is natuurlijk verweven in het stormachtige landschap dat de band heeft gecreëerd. Dat kan gruizig zijn en drijven op een fuzzy gitaarlijn. Maar de band pakt ook de ruimte om het publiek in een dromerige wereld te trekken waar de gitaar doorheen waait. Het effect is uiteindelijk de bezwering.

HET MOMENT
Er zitten wat plezante stampers aan ’t eind, zoals ‘Lazy Bones’ waar de fuzz dik doorheen wordt gesmeerd. Wooden Shjips gaat zo voor de energieke finale. Aan Kraftwerk wordt niet gedacht, want Wooden Shjips sieht auch gut aus.

Voor meer Best Kept Secret 2019 check je ons uitgebreide dossier en kijk je hier BKS19-video's

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12