Routekaart kabinet geeft weinig hoop voor concertbranche

Pas bij niveau 'waakzaam' meer dan 60 bezoekers

Voor het eerst sinds de uitbraak van het coronavirus in Nederland heeft het kabinet een routekaart gepresenteerd. Daaruit is af te lezen welke maatregelen horen bij de verschillende besmettingsniveaus in de samenleving. Het kabinet onderscheidt vier verschillende niveaus: waarzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig. Als uiterste middel is er dan nog de volledige lockdown. Alleen bij het laagste niveau besmettingen is het voor concertzalen toegestaan meer dan 60 bezoekers toe te laten. Dat is opvallend genoeg strenger dan de regels zoals die sinds 1 juli golden, te weten dat concertzalen mits ze publiek laten zitten en afstand houden, geen beperking in de maximale capaciteit kenden.

Zoals maandag al lekte worden de ontheffingen voor culturele instellingen opgeheven. Een week geleden besloot het kabinet dat de veiligheidsregio's uitzonderingen kunnen maken op de regel dat per ruimte maximaal 30 mensen aanwezig mogen zijn. Popzalen als Paradiso, Melkweg, 013 en TivoliVredenburg kregen van hun burgemeester zo'n uitzondering. Volgens premier Rutte is het aantal besmettingen inmiddels te hoog, en bovendien is het grote aantal uitzonderingen niet goed voor het draagvlak. Daarom geldt nu dus voor concertzalen dezelfde beperking als voor andere ruimtes.

Kijken we naar de routekaart, dan zien we dat het aantal bezoekers pas iets groter mag worden als we twee niveaus omlaag zijn, naar 'zorgelijk'. Op dat niveau mogen binnen 60 mensen en buiten 80 mensen samen komen. Is het niveau 'waakzaam' (het virus is er nog, maar het aantal besmettingen is laag) wordt de beperking opgeheven, uiteraard wel met 1,5 meter afstand. Half september steeg in Nederland het niveau van waakzaam naar zorgelijk, een week geleden overschreden we de grens naar ernstig.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12