Doja Cat geeft vlammende rapshow in Ziggo Dome

Hiphop-superster weigert haar grootste hits te spelen

Razendsnel verspreidt het vuur zich over de stage, vlammentongen likken richting het plafond van Ziggo Dome terwijl Doja Cat op haar knieën valt op de catwalk. Ook zij spuwt vuur in de felle ragerap-track ’Tia Tamera’ (gemaakt met de woeste Rico Nasty). Het is een van de meest indrukwekkende momenten tijdens deze toch al spectaculaire show van Doja, haar tweede op Nederlandse bodem (na Bitterzoet in 2019). ‘I'm a puppet, I'm a sheep, I'm a cash cow’, rapte ze even eerder al over de zwaar overstuurde beat van ‘Demons’, om de kritiek te herkauwen die de Amerikaanse superster de afgelopen jaren te verteren kreeg.

Die kritiek lijkt ze overigens te delen. Weet je nog dat Doja tweette dat haar eigen hitbums Planet Her en Hot Pink ordinaire “cash-grabs” waren vol “mediocre pop”? Het voelde als clownerij – ze trolt graag haar fans – maar deze tour voegt ze daad bij woord: grootste hits ‘Woman’ en ‘Kiss Me More’ ontbreken, en hoewel een enkele fan z’n koeien-onesie ervoor heeft aangetrokken laat ze ook haar virale doorbraakhit ‘MOOO!’ achterwege. Geflankeerd door een vierkoppige spierbundelband en nog eens vier zangeressen, focust ze op vorig jaar verschenen Scarlet en de tunes van de deluxe-versie van datzelfde album.

Kortom: we krijgen weinig pop en r&b, vandaag is Doja Cat vooral RAPPER. Hoor dan hoe razendsnel ze de bars van 'Get Into It (Yuh)’ eruit spuwt! Hoe flexibel ze staat te flexen over de jazzy achteroverleunbeat van ’97’. En hoe slottrack ‘Wet Vagina’ klinkt als 100 procent pure razernij. Eigenlijk is het wel stoer dat ze zo focust op rap, in oldschool tracks als ‘Balut’ zelfs klinkt alsof ze de tijdreismachine naar de nineties heeft gepakt.

En toch… toch heeft Doja Cat nog niet zo’n imposant oeuvre dat ze haar grootste anthems zomaar kan overslaan, of zo suf kan spelen als discopop-HIT 'Say So’. Die klinkt tussen alle hiphop slap en uitgekauwd, valt zelfs dood. Wanneer ze moet zingen in plaats van spitten, lijkt haar microfoon opeens ook de helft zo hard te staan. Hoewel ze er flink de vaart in houdt en 25 tunes in anderhalf uur speelt, kakt de show vaker dan eens in en staat de Ziggo Dome af en toe te snakken naar een anthem die we met z’n allen kunnen meebrullen. Maar daar is er weer eentje: ‘Paint The Town Red’. ‘She the devil, she a bad lil’ bitch, she a rebel’, klinkt het terwijl ze haar vingers als duivelshoorntjes langs haar hoofd steekt. Hele sterke show, maar nog niet het type show om pak ‘m beet ook het Pinkpop-publiek mee te overtuigen.

Foto's: Julia Huikeshoven @jamanbroershots

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12