LL17: Energievat Billy Talent nog lang niet leeg

Vroege werk helpt sympathieke Canadezen

Zanger Ben Kowalewicz kijkt grijnzend omhoog de nieuwe Bravo in. ‘This is the fucking garbage bag church,’ zegt hij. ‘I like it.’ Er zit nog genoeg energie en verwonding in de 41-jarige zanger die het podium op komt springen en vol in het eigen werk duikt. Billy Talent is al lange tijd onderweg. De punkpoppers uit Canada debuteerden in 2003, maar maakten in de nineties al vele meters onder de naam Pezz. Vorig jaar verscheen gewoon weer een nieuwe plaat. Afraid of Heights zette muzikaal geen nieuw licht op Billy Talent. Ook op Lowlands is het ook geen act die per se nieuwe zieltjes zal gaan winnen. Het is wel bekend wat Billy Talent is. Maar de band heeft genoeg eer hoog te houden.

Het oude werk doet het nog altijd. Billy Talent opereert aan de volwassen kant van de poppunk, wat ze ook een ouder publiek heeft opgeleverd. Ze hebben een zware gitaarsound en blijven zeker niet alleen in het springerige hangen. De liefhebbers in de Bravo worden meteen gepleased met gevestigde Billy Talent II-successen ‘Devil In A Midnicht Mass’ en ‘This Suffering.’ Het vuur is uit het vorige decennium meegenomen.

Het nieuwe werk is een zwaardere kluif. Billy Talent wordt niet ondermaats, maar de nummers van Afraid of Heights missen in alle opzichten de hitpotentie van een ‘Fallen Leaves’, de finale waarbij de circlepit nog even groeit. Halverwege moet de optimistische Kowalewicz harder werken om de Bravo levend te houden. Maar vanaf participatiemomentje ‘Devil On My Shoulder’ speelt er weer een band die nog jaren doorkan.

HET MOMENT:
‘Red Flag’ wordt als een anthem onthaald. De levenslust is in de tent teruggekeerd. De confettikanonnen die uit het publiek op de maat worden afgeschoten, maken het af.

Meer Lowlands? Check ons dossier voor heel veel verslagen en video's.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12