steun 3voor12
3voor12 Gelderland

#4df18: Huub van der Lubbe grossiert in liedjes zonder opsmuk

Fraaie liedteksten komen goed tot hun recht in Stevenskerk

Huub van der Lubbe is natuurlijk vooral bekend als frontman van de stomende polderrockband De Dijk. En het is ook De Dijk-klassieker ‘Hou Me Vast’ waarmee hij vanavond aftrapt. Het nummer blijkt bijzonder kaal zonder gierend orgel en De Hot Haarlemerdijk Horns om het geheel muzikaal te omlijsten. Maar wat meteen ook opvalt is hoe fraai het liedje is in haar naakte essentie.

En dat is waar van der Lubbe vanavond in grossiert, in liedjes zonder opsmuk met enkel gitaar en pianobegeleiding door Jan Robijns die Van der Lubbe na een vijftal songs komt versterken bij ‘In dit Land’. Een vrolijke bluessong waarin satiricus Van der Lubbe op vermakelijke wijze onze volksaard bezingt. “Land van kaarsrecht in de leer...” en “...we waaien hier met alle winden mee” zijn zo maar twee regels uit dit lied. Maar er is meer dan satire. Alfaman Van der Lubbe is een groot bewonderaar van vrouwen. En die worden dan ook veelvuldig bezongen. Misschien wel het fraaist in ’Iemand Als Jij’.

HET MOMENT:
Maar het moment zit vlak voor de toegift, in ‘Mooier Dan Nu’ klinkt Van der Lubbe op zijn allerweemoedigst. Een smartlapzanger wordt hij zelden genoemd, maar daar zou met meer van zulke songs best eens verandering in kunnen komen. Van der Lubbe mag dan geen smartlapzanger zijn: een échte volkszanger is hij wel. “De aardappeleters” noemde Musicfrom.nl-columnist Jacob Hijmans (pseudoniem voor Jochum Wildeman) De Dijk ooit in een van zijn columns en hij beweerde zelfs dat tijdens de eindejaarsconcerten van de band in Paradiso de pan met spruitjes in de coulissen stond te pruttelen. Of dat in de Stevenskerk nu ook het geval is, is de vraag. Huub van der Lubbe bewijst wél dat het Nederlands misschien wel de mooiste taal is om een liedtekst in te schrijven.

3voor12 Gelderland doet dit jaar weer uitgebreid verslag van de Vierdaagsefeesten. Volg het dossier voor de laatste tips, recensies, foto's en andere relevante artikelen.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland