3voor12 Leiden

Laatste voorronde Nobel Award 2019

Alle Menschen werden Reino

Them Novelists, KY., Gunyama, Reino en Marvin Dee Band streden 29 november in de Nobel om de laatste finaleplekken van de Nobel Award 2019.

Marvin Dee Band imponeert met meerstemmige zang en vakkundige, trefzekere begeleiding. De songs getuigen van een feilloze beheersing van het ambacht, maar zijn ook wat ingetogen. Misschien is dit zestal ook iets te groot voor een contest als deze. De afsluitende stadionrocker (helaas met o-o-oh-oh-refrein) had sowieso meer publiek(sparticipatie) nodig.

GUNYAMA: in stemmig zwart, de blik op ernstig. Het repertoire roept associaties op met duistere new wave van de jaren 80. Vernieuwend zijn spannende soundscapes en dubstepmomenten. Tof! De nummers adresseren hedendaagse hangijzers, maar helaas doet de mix niet helemaal recht aan GUNYAMA’s rijke klankenpalet en haalt de stem van de zanger het niet helemaal bij diens pathos. De dwarse gitaarpartij is wel een kekke uitsmijter!

Reino herstelt de Europese eenheid, met een eigenzinnige, feestelijke mix van Britpop en Neue Deutsche Welle. Catchy, uptempo en onweerstaanbaar, zoals afgelopen Clubavond. Drummer Sven is de ideale, groovy motor. Toetsenist Sam geniet van de ietwat kazige (memorabele) behangetjes die hij plakt. Thomas laat zijn bas (en zangmicrofoon) grommen. En Erik slingert argeloos de mooiste gitaarlijnen de zaal in onder het zingen en springen.

KY. vindt het gek om ons te begroeten met ‘Wij zijn KY.’, want hoe sterk zijn begeleidingsband (deels Reino en Panda Noir) ook is, het draait om de zanger en diens liedjes. Wat een stem! Wat een lekkere mineurakkoorden. Radiofähig en integer. Met nog een beetje extra dynamiek en hier en daar een scherp randje wordt het helemaal KY-goed.

Them Novelists zijn gekomen om ons te vermaken, uit naam van Satan. Als een gevallen engel zwalkt Das Priest rond, zijn sympathieke venijn en wodka uitgietend over het (nogal tamme) publiek. Met maar liefst drie slagwerkers (één bestaande uit nullen en enen) verwordt de occulte kraut tot een verre van duivelse stamppot. Jammer, want ‘Zem Novelists’ hebben wel degelijk ‘Außdruckskraft’.

*tromgeroffel*

Publiekswinnaar "mooie, geloofwaardige liedjes": KY. – 14 december, halve finale in de Vrijplaats
Jurywinnaar "authentiek en overtuigend": Reino – 22 december, finale in de Nobel

(Ruben Verheul)

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12