BKS19: Cate Le Bon en de eenzame glimlach

Welshe zangeres zingt alsof er niemand naar haar kijkt

Doe je ogen dicht dicht en je zou zeggen dat je naar een Japanse avantgarde-pop zangeres uit de jaren 80 luistert. Quirky, dat is het woord. De maffe saxofoonmotiefjes huppelen speels om elkaar heen, iemand staat opgefokt op een xylofoon te rammelen en die stem…, die stem is er eentje uit duizenden. Alleen al hoe ze Miami uitspreekt:  ‘Màj-àm-míé.’

Het is geen Japanse, daar op Stage Five. Het is Cate Le Bon, een razend eigenzinnige zangeres uit Wales die zeer wordt gewaardeerd in de Le Guess Who?-hoek. Ze zette haar sierlijke krabbel onder het laatste album van Deerhunter en vormt met Tim Fence van White Fence de band Drinks. Vandaag speelt ze vooral de songs van haar recentelijk verschenen vijfde album Reward, waarop ook drummer Stella Mozgawa (Warpaint), gitarist Josh Klinghoffer (Red Hot Chili Peppers) en Kurt Vile meewerken.

Die plaat is heel knap gearrangeerd, en het is nog knapper dat ze die sound ook naar het podium weet te vertalen. In de onderlaag voel je een ontspannen krautrock-groove, daarop stapelt ze blazers en schelle gitaren. Het voelt constant een beetje kaal, en tegelijkertijd gebeurt er van alles. Ze lijkt over een breakup te zingen – waarom zou ze anders uit zelfmedelijden ’s nachts in bad gaan en verdrietige naaktselfie’s maken? – maar wanneer ze vandaag zingt dat haar liefde niet meer beantwoord wordt, doet ze dat niet te zwaarmoedig. Er vormt zich juist een dun glimlachje om haar mond. Alsof ze een binnenpretje heeft om een wrede grap, om die keer dat ze een sigaret uitdrukte op de arm van een vriend.

HET MOMENT
Je zou het een beetje onderkoeld kunnen noemen, de manier waarop Le Bon haar nummers brengt zonder al te veel contact te willen leggen met haar publiek. Maar die delivery past juist perfect. Als je een plaat over eenzaamheid maakt, dan dans je niet naar de lachende gezichten in de tent toe. Dan dans je voorzichtig heupwiegend, zoals je ’s avonds laat in je woonkamer je favoriete liedjes kunt meezingen wanneer er niemand toekijkt. Geen hoogtepunt, wel een erg mooi optreden.

Voor meer Best Kept Secret 2019 check je ons uitgebreide dossier. 

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12