Organisatoren van evenementen krijgen eenmalig uitkering

Kabinet reserveert 11 miljoen om gemiste omzetten op te vangen

Het kabinet heeft dinsdag extra maatregelen aangekondigd om bedrijven te helpen. Het gaat om aanvullingen op het al eerder aangekondigde derde steunpakket, waarbij vooral gekeken wordt naar bedrijven die het meest te lijden hebben de huidige restricties, zoals de horeca en evenementensector. Het pakket is gepresenteerd door de ministers Hoekstra (Financieën), Wiebes (Economische Zaken) en Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid).

Belangrijkste voor evenementenorganisatoren is een aanpassing op de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Bedrijven die hun geld grotendeels of zelfs helemaal moeten verdienen in de zomermaanden hadden tot nu toe niet veel aan die regeling, maar het kabinet gaat nu een vergoeding berekenen specifiek op die zomermaanden. Het gaat om naar schatting 800 bedrijven, waaronder organisatoren van festivals en kermissen, en de eenmalige vergoeding zal gemiddeld zo'n 14.000 euro zijn, aldus de ministers. Het kabinet heeft er 11 miljoen euro voor gereserveerd.

Ook de vrije theaterproducenten kunnen rekenen op steun. Het kabinet maakt 40 miljoen vrij voor het niet-gesubsidieerde theatercircuit. Of dat geldt ook bestemd is voor andere vorm van cultuur (bijvoorbeeld concertpromoters) is niet duidelijk. Dit bedrag is een aanvulling op het bedrag van 482 miljoen voor de culturele sector dat op 28 augustus al werd aangekondigd. Dit pakket moet op 16 november nog besproken worden in de Kamer. Het kabinet zegt indien wenselijk ook een rol te willen spelen bij de ontwikkeling van nieuwe 'verzekeringselementen'. Organisatoren van evenementen lopen nu tegen het probleem aan dat geen verzekering een pandemie nog wil dekken. Dat maakt de situatie voor 2021 (en verder) voor ondernemers nogal onzeker.

Daarnaast wil het kabinet het zogeheten Time-Out Arrangement (TOA) verder vormgeven. Dat is een regeling die het mogelijk maakt een bedrijf dat normaal gezien gezond is maar nu veel omzet misloopt in een soort winterslaap te brengen. Dat zou moeten voorkomen dat bedrijven massaal faillissement aan moeten vragen.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12