3voor12 Gelderland

#4df18: Doom-machine Pallbearer dendert over het Valkhof

Uur aan loodzware riffs blijkt echter net iets te lang

Het Amerikaanse Pallbearer heeft een cv waar veel bands jaloers op kunnen zijn. De eerste twee albums werden lovend ontvangen en hoewel de reacties op album drie misschien iets gemengder waren, wordt dat meer dan goed gemaakt door een ijzersterke live-reputatie. Een reputatie die ze al naar grote Amerikaanse festivals als Bonnaroo bracht. De verwachtingen zijn vanavond dan ook niet voor niets hooggespannen.

En die verwachtingen lijken probleemloos te worden ingelost. De band speelt een strakke doom-metal show met veel progressieve invloeden. Hierdoor wordt het relatief toegankelijk en lijkt het sporadisch op het zwaardere, tragere broertje van bijvoorbeeld Mastodon. Ook de Metallica-esque riffs die her en der gespeeld worden houden het geheel luchtig voor de bezoekers die wellicht minder bekend zijn met het genre.

Toch worden er weinig concessies gedaan: je vindt het gaaf of je overweegt je eerste 50km van de Vierdaagse wat eerder in te zetten. Daarnaast zal ook de hogere zang van Brett Campbell het veld verdelen. Het zorgt voor een prima contrast met de zware, lage muziek, maar de zanger maakt gedurende de set nog wel eens een uitglijder.

Pallbearer speelt enthousiast. Ze lijken vanavond nieuwe fans voor zich te willen winnen en slagen er in hun visitekaartje voor de volgende editie van Sonic Whip af te geven. Toch krijgen de heren het na drie kwartier moeilijk. De muziek kent vanavond te weinig variatie om het gemêleerde publiek een uur te vermaken, dus voor het einde van de show begint het veld leeg te lopen. Zelfs de enthousiaste bassist Joseph Rowland kan niet voorkomen dat het vlammende optreden zo langzaam uitdooft.

HET MOMENT:
Hoewel de tour in het teken staat van album Heartless passeren ook oudere nummers de revue, waaronder 'Foreigner' en 'Given To The Grave' van debuut ‘Sorrow and Extinction’. Mooie keuzes die duidelijk laten zien waarom de band zo gewaardeerd wordt.

3voor12 Gelderland doet dit jaar weer uitgebreid verslag van de Vierdaagsefeesten. Volg het dossier voor de laatste tips, recensies, foto's en andere relevante artikelen.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12