Concertfilm Eefje de Visser: overweldigend in de woonkamer

Groots in het klein, bitterzoet en prachtig

Al langer speelde Eefje de Visser met het idee voor een concertfilm. Maar ze kwam er nooit aan toe. De volgende tour had prioriteit, de volgende plaat, het volgende project. Haar agenda deze zomer was propvol: tientallen clubshows, prominente spots op de festivals. Eefje was al lang doorgebroken natuurlijk, maar met Bitterzoet zou ze een ambitieuze volgende stap zetten. De eerste show van een jaardurende tour zou op 19 maart plaatsvinden… en op 13 maart ging de lockdown in.

Dus nu draait alsnog haar eigen Stop Making Sense, haar Homecoming, maar dan geschoten in haar eigen huiskamer, de Robot Studios in Gent. Het is een ambitieuze concertfilm die overal in poppodia én online tegelijkertijd wordt vertoond – vrijdagavond 3 juli om 21.00. Koop je een kaartje? Dan steun je daarmee de hele crew van Eefje de Visser door deze gekke tijden.

Al vanaf de openingsballade ‘Groen’ klinkt het concert fantastisch: elke speelse nuance in Eefje’s stem is hoorbaar, elke toets van de piano galmt na. Wanneer ze zich voor de witte gordijnen en luxaflex bij haar band schaart en ‘Stilstand’ inzet, is bovendien duidelijk: ze hoeven zich niet in te houden (sorry buren!) met diepe bassen, zware drums en pruttelende synth-arpeggio’s. Maar ook de samenzang is spot on.

Eefje de Visser is natuurlijk geen David Byrne en ook geen Beyoncé, maar deze show is wel degelijk slim geregisseerd. Dus dansen Eefje en haar twee achtergrondzangeressen met kleine, sierlijke passen. Soms lijkt het bijna gebarentaal, soms wordt het veel sensueler dan dat. En zo zit de show ook vol slimme visuele trucjes. Geen grootse stage effects, maar opeens is het donker en beginnen de tl-balken aan hun voeten te flikkeren. Wanneer de Eefje een écht dansbare weg inslaat, gaan de shots trillend door elkaar te lopen (zoals op een extatische clubnacht).

Groots in het klein, dus, en prachtig gedaan. De film laat vooral een band zien die zijn show perfect heeft uitgedacht en klaar is om de poppodia en festivals compleet omver te blazen. Een beetje bitterzoet dus. Dat wel.

De film draait de komende week nog in een aantal Nederlandse podia. Speeldata vind je hier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12