3voor12 Gelderland

#4df18: Met The Hubschrauber naar de dark side of the moon

Nijmeegse band stuurt muziek het heelal in

Toen de Nijmeegse band The Hubschrauber hun debuutalbum Kepler-186f lanceerde, genoemd naar de eerst ontdekte planeet waar misschien menselijk leven mogelijk zou zijn, leek het hen wel tof om die plaat ook werkelijk de ruimte in te schieten. Op 21 mei werd in China een satelliet gelanceerd met bestemming achterkant van de maan. Aan boord meetapparatuur van de Radboud Universiteit én de muziek van The Hubschrauber. Niet op cd, maar in de vorm van een geheugenchipje, meeliftend op een printplaat en zonder medeweten van de Chinezen. Het is niet waarschijnlijk dat dit stukje muziek ooit zal worden afgeluisterd, want er is geen atmosfeer om het geluid te verplaatsen.

De lezing
Tijdens de Vierdaagsefeesten organiseert de Radboud Universiteit diverse lezingen. Op Festival Op 't Eiland legt onderzoeker Marc Klein Wolt vanavond uit wat het onderzoek achter de maan zal inhouden, afgewisseld met nummers van The Hubschrauber.

Marc en zijn team willen signalen uit de dark ages van het heelal gaan meten, uit de periode vlak na de oerknal toen er nog geen sterren waren. Daaruit proberen ze af te leiden hoe de structuren in het heelal zijn ontstaan. De signalen zijn niet te meten vanaf de aarde omdat de atmosfeer die straling niet doorlaat. Ook in een baan om de aarde wordt een meting gestoord door signalen vanaf de aarde zelf. Maar op de achterkant van de maan is het stil. Daarom is Marc ontzettend blij dat hij kon aansluiten bij de Chinese missie. Zijn meetinstrumenten zullen een jaar lang signalen opvangen, verwerken en herkennen om zodoende de bekende signalen uit te filteren zodat datgene wat hij zoekt overblijft.

Tot slot laat Marc horen hoe de verschillende signalen klinken: atmosferische ruis, planeten als afzonderlijke elektronisch knorren, piepjes en de zon als een hartenklop daaronder. Vervolgens verwerkt The Hubschrauber die geluiden naadloos in hun slotnummer.

Een bijzondere en leerzame ervaring, waar toch nog een behoorlijk publiek op af is gekomen.

3voor12 Gelderland doet dit jaar weer uitgebreid verslag van de Vierdaagsefeesten. Volg het dossier voor de laatste tips, recensies, foto's en andere relevante artikelen.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12